Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κόκκινα δάνεια: Λιγότερους καλύπτει το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κόκκινα δάνεια: Λιγότερους καλύπτει το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη

Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη η ισχύς του οποίου παύει να υφίσταται στο τέλος του μήνα. Στο νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια, θα ενταχθούν και δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία. Ο νέος νόμος, θα καλύψει […]

Λιγότερους καλύπτει το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη

Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που θα αποτελέσει το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη η ισχύς του οποίου παύει να υφίσταται στο τέλος του μήνα.

Στο νέο νόμο για τα κόκκινα δάνεια, θα ενταχθούν και δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Ο νέος νόμος, θα καλύψει ένα νέο μείγμα δανειοληπτών, με τους κόφτες που έχουν μπει να προσπαθούν να περιορίσουν σημαντικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Για πρώτη φορά, το νέο πλαίσιο εισάγει ως προϋπόθεση ένταξης το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, περιορίζοντας, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, σημαντικά τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Οι παγίδες

Για να ενταχθεί κανείς σε αυτό θα πρέπει να πληροί και τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο συγκεκριμένο νόμος. Δηλαδή το υπόλοιπο του δανείου του να είναι κάτω από τις 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ (12.500 ευρώ για τον άγαμο).

Αν κάποιο από αυτά τα κριτήρια δεν πληρείται τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και θα πρέπει ο δανειολήπτης να έρθει σε επαφή με την τράπεζα για να βρεθεί λύση, χωρίς βέβαια να έχει εξασφαλίσει την προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του, στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή να έχουν ουσιαστικά σταματήσει να πληρώνουν τουλάχιστον από το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Όσοι βρεθούν σε δυσκολία στο άμεσο μέλλον δεν θα έχουν καμία απολύτως προστασία. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τα κριτήρια (ύψος δανείου, εισόδημα κλπ) θα πρέπει να ίσχυαν την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι προϋποθέσεις παραμονής στην ρύθμιση είναι αρκετά αυστηρές. Αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και αφήσει απλήρωτες τρεις μηνιαίες δόσεις, αυτομάτως θα τίθεται εκτός και θα αίρεται και η προστασία από τον πλειστηριασμό.

Τρέχουν για τις εκκρεμότητες

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που εκκρεμούν με κύριο τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το οικονομικό επιτελείο να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων και να προχωρήσει στα ανοιχτά μέτωπα από τα χρέη στην Εφορία, τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τις αλλαγές στον ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, έχουν θέσει χρονικό όριο την 27η Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή οι αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, να καταγραφεί πρόοδος στις 16 μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, προκειμένου η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεσή τους που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου να είναι καλή.

Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα είναι θετική η εισήγηση των θεσμών προς το Eurogroup για την καταβολή της δόσης που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τον Μάρτιο.

Το ποσό αυτό προέρχεται από κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι κεντρικές τράπεζες και τη μείωση επιτοκίου σε δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από τον ESM την εποχή Βαρουφάκη.

Η κυβέρνηση παραμένει σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους και εξακολουθεί να επιζητεί έγκριση για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των χρεών στην Εφορία μέχρι 120 δόσεις, την παράταση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά έως το τέλος του 2019 αλλά και ανοχή στις καθυστερήσεις που καταγράφονται στις ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη την παραχώρηση της Εγνατίας οδού και τις αστοχίες όπως για παράδειγμα ο άκαρπος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Αν και εφόσον επιλυθεί, όπως φαίνεται, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και του νόμου Κατσέλη, οι θεσμοί μπορεί να δεχθούν πολιτικά την άποψη να μην αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μια απόφαση που έχει πάρει μονομερώς η κυβέρνηση και ισχύει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις