Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μήπως να αρχίσεις να μειώνεις τη χρήση του πλαστικού στο σπίτι;
PLUS

Μήπως να αρχίσεις να μειώνεις τη χρήση του πλαστικού στο σπίτι;

Κάθε χρόνο στα σκουπίδια καταλήγουν τόσο μεγάλες ποσότητες πλαστικού που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη. Η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2,000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης. Tο 50% του παραγόμενου πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν καταλήξει στα […]

Τρόποι να μειώσεις τη χρήση του πλαστικού σπίτι σου

Κάθε χρόνο στα σκουπίδια καταλήγουν τόσο μεγάλες ποσότητες πλαστικού που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη.

Η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2,000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης. Tο 50% του παραγόμενου πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν καταλήξει στα σκουπίδια ενώ 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή τρώνε τα πλαστικά μας σκουπίδια.

Η αρχή στη χώρα μας για τη μείωση του πλαστικού, έγινε με τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες πλέον χρεώνονται με 0,4€.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την κατάργηση πλαστικών ειδών μίας χρήσης όπως καλαμάκια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, μπατονέτες. Η απόφαση αυτή θα ισχύσει από το 2021 και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένες να υπακούσουν.

Παρακάτω θα βρεις μερικά έξυπνα κόλπα για να μειώσεις τη χρήση του πλαστικού ξεκινώντας από τις καθημερινές συνήθειες στο σπίτι σου

Κατάργησε τα καλαμάκια

Είναι δεδομένο πως τον πρωινό καφέ μας, κυρίως κρύο, τον πίνουμε με καλαμάκι και η χρήση του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Επειδή ωστόσο αναγνωρίζω πως δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία σου δίνω την εναλλακτική επιλογή του bamboo ή του μεταλλικού.

Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου

Δεν εννοώ να πετάξεις την οδοντόβουρτσα που έχεις τώρα και να πάρεις μία οδοντόβουρτσα πάλι πλαστική. To 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται. Διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν είτε να επιπλέουν στις θάλασσες είτε να κείτονται στις χωματερές. Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου με μία φιλική προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.

Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης

Χρησιμοποιούμε καθημερινά για να τυλίξουμε φαγητό και δε σκεφτόμαστε πως αυτή η πλαστική μεμβράνη μίας χρήσης δεν ανακυκλώνεται ούτε διασπάται. Έτσι καταλήγει στους ωκεανούς με θύματα χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως. Χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού στο ψυγείο και γυάλινα lunchboxes για να παίρνεις φαγητό στο γραφείο. Τύλιξε το σάντουιτς σου ή τρόφιμα που θες να βάλεις στο ψυγείο σε λαδόκολλα.

Όχι μπαλόνια

Το μπαλόνι είναι ακόμα ένα άχρηστο πλαστικό που χρησιμοποιούμε μία φορά και μετά καταλήγει -χωρίς να ανακυκλώνεται- στο περιβάλλον. Αντί για τα μπαλόνια, έχω να σου προτείνω τα λαμπιόνια και τα χάρτινα σημαιάκια. Εκτός του ότι μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε επόμενες γιορτές, να σημειωθεί πως δε βλάπτουν το περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις