Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

17

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις στο σώμα τους
PLUS

Γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις στο σώμα τους

Οι ζέβρες αυτά τα πανέμορφα ζώα κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους απέκτησαν αυτές τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις που τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Οι ζέβρες είναι «ξαδέρφια» με τα άλογα και τους γαϊδάρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που περιφέρονται στις σαβάνες της Αφρικής. Τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν από ζέβρα […]

Γιατί οι ζέβρες έχουν ραβδώσεις στο σώμα τους

Οι ζέβρες αυτά τα πανέμορφα ζώα κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους απέκτησαν αυτές τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις που τις κάνουν να ξεχωρίζουν.

Οι ζέβρες είναι «ξαδέρφια» με τα άλογα και τους γαϊδάρους και σήμερα υπάρχουν στον κόσμο τρία είδη τους που περιφέρονται στις σαβάνες της Αφρικής. Τα μοτίβα με τις ραβδώσεις τους διαφέρουν από ζέβρα σε ζέβρα, με αποτέλεσμα να μην έχουν βρεθεί ποτέ δύο πανομοιότυπες ζέβρες.

Τι λένε οι επιστήμονες

Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν πως έχουν μια αρκετά πειστική εξήγηση η οποία λέει το εξής.  Για να ζαλίζει τις ενοχλητικές μύγες και τα άλλα έντομ. Αυτό συμβαίνει για να μην κάθονται πάνω της για να της πιουν το αίμα ή να της μεταδώσουν επικίνδυνες αρρώστιες. Αυτές οι ασθένειες μεταφέρονται από τις μολυσμένες μύγες τσε-τσε.

Οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Τιμ Κάρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις και τον Μάρτιν Χάου του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ κατέφυγαν σε ένα ευφάνταστο τέχνασμα: έντυσαν άλογα σαν ζέβρες!

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλογόμυγες μπερδεύονται με τις ραβδώσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε αντί να προσγειώνονται ομαλά πάνω στις «ζέβρες» να τρακάρουν πάνω τους – όταν δεν τις αποφεύγουν τελείως.

Τι έδειξαν τα πειράματα

Το πείραμα που έγινε στην Αγγλία με αιχμάλωτες ζέβρες και άλογα, έδειξε ότι τα έντομα προσγειώνονται άνετα πάνω σε μονόχρωμα άλογα.

Αντίθετα παθαίνουν μια σύγχυση όταν πλησιάζουν κοντά στις διαδοχικές ραβδώσεις, επειδή δεν έχουν καλή όραση.

«Η ζέβρα, από εξελικτική άποψη, έχει αναπτυχθεί σε μέρη του κόσμου όπου οι μύγες μεταφέρουν αρκετά απαίσιες αρρώστιες, συνεπώς μπορεί να υπάρξουν πολύ μεγάλες συνέπειες από το τσίμπημα μιας μύγας. Κάτι που δεν συμβαίνει με τα εξημερωμένα ζώα», δήλωσε ο Χάου.

‘Αλλοι επιστήμονες στο παρελθόν έχουν προτείνει εναλλακτικά ότι οι ραβδώσεις αναπτύχθηκαν για να παρέχουν καμουφλάζ στη ζέβρα ως προστασία από τους θηρευτές της, για να βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος της ή για λόγους κοινωνικούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις