Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

17

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Αυξημένη ένταση: Αποτελεί εχθρό για την υγεία μας
ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη ένταση: Αποτελεί εχθρό για την υγεία μας

Η αυξημένη ένταση θορύβου αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία μας. Σε εχθρό για την ανθρώπινη υγεία μπορεί να εξελιχθεί η υψηλή ένταση θορύβου, λόγω και του αυξημένου προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων. Η έκθεση σε αυτή από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και για πολλά συνεχόμενα χρόνια μπορεί να επηρεάσει το ακουστικό σύστημα και […]

Αυξημένη ένταση: Αποτελεί εχθρό για την υγεία μας

Η αυξημένη ένταση θορύβου αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία μας.

Σε εχθρό για την ανθρώπινη υγεία μπορεί να εξελιχθεί η υψηλή ένταση θορύβου, λόγω και του αυξημένου προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων. Η έκθεση σε αυτή από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και για πολλά συνεχόμενα χρόνια μπορεί να επηρεάσει το ακουστικό σύστημα και τον εγκέφαλό μας.

Αυξημένη ένταση: Τι μας λένε οι επιστήμονες

Αποτέλεσμα εικόνας για ανθρωποι με ακουστικα

Η επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, υπεύθυνη του Ιατρείου Ψυχοακουστικής του ΑΧΕΠΑ, Βασιλική-Μαρία Ηλιάδου αναφέρθηκε σε αυτό το νέο φαινόμενο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση, καθώς σε επίπεδο Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως αυξάνεται η μέση ηλικία του πληθυσμού, να θεωρούμε πως πρέπει να μετατοπίσουμε το ενδιαφέρον μας και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με αυτό το σκεπτικό, η σκέψη ότι μπορεί απευθείας από πολύ μικρές ηλικίες να επηρεαστεί το ακουστικό μας σύστημα και ο εγκέφαλος από τον θόρυβο», δήλωσε η υπεύθυνη.

Ο πραγματικός εχθρός

Αποτέλεσμα εικόνας για ακουστικά και μεγάλοι

Στη συνέχεια η Μαρία Ηλιάδου πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα ο εχθρός είναι η αυξημένη ένταση. Υπάρχουν κάποιοι μαθητές, που μπορεί ενώ ακούνε φυσιολογικά σε ήσυχες συνθήκες, να μην τους επιτρέπεται συνολικά από το ακουστικό τους σύστημα, περιφερικό και κεντρικό, να ακούσουν με την ίδια ευκολία σε θόρυβο. Όλοι δυσκολευόμαστε στο θόρυβο αλλά όταν αυτό ξεπερνάει το φυσιολογικό, τότε έχουμε εκεί μια κατάσταση που λέγεται ‘διαταραχή ακουστικής επεξεργασίας’, συχνά την αναφέρουν και ως κεντρική διαταραχή, και εκεί μπορεί τα παιδιά πραγματικά να δυσκολεύονται πάρα πολύ στο κομμάτι της μάθησης», εξήγησε η ειδική επιστήμονας.

Οι μελέτες που αφορούν την Ελλάδα

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου κα Ηλιάδου δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις μελέτες που τοποθετούν την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη θέση. Σε σχέση πάντα και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Βέβαια το πρόβλημα εμφανίζεται από πολύ μικρές ηλικίες και πρέπει όλοι να προσέχουν παραπάνω τα παιδιά. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι σίγουρα καταστροφικό και η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης.

«Ως μεσογειακή χώρα έχουμε εκ των προτέρων μεγαλύτερο θόρυβο μέσα στις τάξεις μας, κάτι που είναι γνωστό και έχει καταγραφεί και στην Ιταλία και στη Μάλτα. Όλες οι μεσογειακές χώρες ξεπερνούν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια θορύβου μέσα στη σχολική αίθουσα. Αυτές οι μελέτες γίνονται στη κεντρική Ευρώπη όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχουν π.χ μοκέτες κάτω στις αίθουσες ή υπάρχουν και πιο μαλακές επιφάνειες που απορροφούν τον ήχο και άρα έχουμε (σ.σ σε αυτές τις χώρες και στα σχολεία τους) λιγότερη πρόσμειξη θορύβου στις ακουστικές πληροφορίες που προσλαμβάνει το παιδί», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις