Άγιος Παΐσιος: Σε ένα χωριό της Ελλάδας, ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο σε δέντρο 300 ετών προς τιμήν του Αγίου, κλέβει τις εντυπώσεις Άγιος Παΐσιος: Ένα πανέμορφο εκκλησάκι τραβάει τα βλέμματα και αναμένεται να γίνει πόλος έλξης αμέτρητων τουριστών και πιστών. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο, προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου και βρίσκεται […]
Άγιος Παΐσιος: Σε ένα χωριό της Ελλάδας, ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο σε δέντρο 300 ετών προς τιμήν του Αγίου, κλέβει τις εντυπώσεις
Άγιος Παΐσιος: Ένα πανέμορφο εκκλησάκι τραβάει τα βλέμματα και αναμένεται να γίνει πόλος έλξης αμέτρητων τουριστών και πιστών.
Το εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο, προς τιμήν του Αγίου Παΐσιου και βρίσκεται στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην Κόνιτσα.
Τοποθετήθηκε εικόνα προς τιμήν του Παΐσιου, όπου στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την Αγία Βαρβάρα, πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο.
Το δέντρο έχει μεγάλη ιστορία, καθώς ταξιδιώτες έχουν περάσει νύχτες στο εσωτερικό του, γύρω από αναμμένη φωτιά για να ζεσταθούν.
Το υπεραιωνόβιο δέντρο (δρυς) στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται.
Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία του κατοίκου της Αγίας Βαρβάρας, Χάρη Πορέτση σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου.
Όπως είχε αποκαλύψει στην Espresso ο Χάρης Πορέτσης, είχε κάνει τάμα για να δημιουργήσει αυτό το εκκλησάκι που είναι ανοιχτό για να προσκυνήσουν οι περαστικοί.
Το αδύναμο ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε δενδροκκλησιά. Το ύψος της εκκλησίας είναι 2.10 μέτρα και μέσα φιλοξενείται η εικόνα του Αγίου Παΐσιου, ένα καντηλάκι και ένα μανουάλι.
Από το χωριό Αγία Βαρβάρα, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε και ο Άγιος Κόσμας ο Αιτωλός. Εκατό μέτρα από τη δεντροκλησσιά υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού.
Άγιος Παΐσιος: Μια από τις πιο φωτισμένες άγιες μορφές της Εκκλησίας
Γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, που βρίσκεται στη Μικρά Ασία, στις 25 Ιουλίου του 1924 και προτού γίνει μοναχός ονομαζόταν Αρσένιος. Οι γονείς του, Πρόδρομος και Ευλαμπία Ενζεπίδη, ήταν πολύ ευσεβείς, ενώ ο Αρσένιος είχε άλλα 9 αδέλφια.
Ο Αρσένιος βαφτίστηκε από έναν Άγιο που ζούσε στην περιοχή του, τον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Ο Άγιος Αρσένιος ζήτησε από την νονά του να το βαφτίσει Αρσένιο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήθελε να αφήσει και αυτός καλόγερο στο πόδι του, δηλαδή που να έχει το όνομά του.
Έναν μήνα σχεδόν μετά τη βάπτιση του Αρσενίου η οικογένεια του ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα, όπου και τελικά εγκαταστάθηκε στη Κόνιτσα.
Ο μικρός Αρσένιος ζούσε έχοντας μεγάλη αγάπη στο Χριστό και την Παναγία μας και είχε πολύ μεγάλο πόθο να γίνει μοναχός. Πολύ του άρεσε να πηγαίνει στο δάσος όπου, κρατώντας έναν ξύλινο σταυρό, που είχε φτιάξει μόνος του, προσευχόταν.
Σε ηλικία 21 ετών κατατάσσεται στο στρατό, όπου διακρίνεται για το ήθος και τη γενναιότητα του. Πάντα ζητούσε να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή και στις πιο επικίνδυνες θέσεις, προτιμώντας έτσι να βρίσκεται εκείνος σε κίνδυνο και όχι κάποιος άλλος.
Η ζωή στο Άγιο Όρος
Πάρα πολλές φορές κινδύνευσε να σκοτωθεί ο ίδιος, να γλυτώσει κάποιος άλλος συστρατιώτης του. Αφού τελείωσε το στρατό πήγε στο Άγιο Όρος γιατί είχε αποφασίσει να μονάσει εκεί. Το 1954 γίνεται μοναχός με το όνομα Αβέρκιος και έπειτα Παΐσιος, όπου και μόνασε στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου και κατόπιν στην Ιερά Μονή Φιλοθέου.
Από το έτος 1958 έως το 1964 ο Παΐσιος βρίσκεται εκτός του Αγίου Όρους, στην περιοχή της Κόνιτσας για να στηρίξει χιλιάδες ψυχές, και να τις βοηθήσει να ξεφύγουν από την πλάνη των αιρετικών, ενώ αργότερα πηγαίνει στο ερημικό και δύσβατο Σινά στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης. Το 1964 επιστρέφει στο Άγιο Όρος.
Ο γέροντας πια Παΐσιος το 1979 μόνασε σε ένα κελάκι μόνος του στην περιοχή «Παναγούδα».
Σε όλη αυτήν την καθημερινή κούραση του γέροντος Παϊσίου έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από το 1966. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του οι πόνοι από τις διάφορες αρρώστιες και κυρίως από τον καρκίνο που του είχε διαγνωσθεί λίγα χρόνια πριν, γίνονταν όλο και περισσότεροι.
Οι τελευταίες του ημέρες ήταν οδυνηρές, γεμάτες αφόρητους πόνους, που ξεπερνούσε χάρη στην βαθιά πίστη και αγάπη του στο Θεό. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο γέροντας Παΐσιος παρέδωσε την όσια ψυχή του ήρεμα και ταπεινά στον Κύριο, τον Οποίο τόσο αγάπησε και υπηρέτησε από τη νεαρή του ηλικία.
Από νωρίς και ενόσω ζούσε ο Άγιος, στην συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων και ιδιαίτερα όλων όσων είχαν την ευλογία να Τον γνωρίσουν από κοντά, θεωρούνταν σύγχρονος Άγιος.
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, είναι πλέον και επίσημα Άγιος της Εκκλησίας μας.
Άγιος Παΐσιος: Το γκράφιτι προς τιμήν του
Ο Άγιος Παΐσιος ζωντάνεψε σε μια τοιχογραφία στην κεντρική πλατεία στα Μετέωρα Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό Παϊσίου Ιερομόναχου.
Το σπάνιο ηχητικό απόσπασμα:
Δείτε ακόμη:
«Εσείς προσκυνάτε το κάστανο;»- Χαμός στο Twitter με την αγρυπνία προς τιμήν του Παΐσιου