Πιερ Μοσκοβισί: «Παράθυρο» για μείωση των πλεονασμάτων με νέα συμφωνία άφησε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Πιερ Μοσκοβισί: Μη ρεαλιστικές χαρακτήρισε τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».
Ωστόσο σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως «ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν, όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν διαφωνούσε με τους υψηλούς στόχους πλεονασμάτων όμως τους επέβαλε το Δ.Ν.Τ και τους δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί ουσιαστικά αποδέχθηκε τη μείωση των πλεονασμάτων με νέα συμφωνία, μετά από σχετική τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη.
Πιερ Μοσκοβισί: «Pacta sunt servanda»
Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής ο κ. Μοσκοβισί απάντησε για το ζήτημα των πλεονασμάτων: «Υπάρχει μια ερώτηση στην οποία θα ήθελα να απαντήσω. Η παρατήρηση που έκανα χθες και την αναφέρατε κύριε εκπρόσωπε της Ν.Δ., όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μία δημοσιογράφος με ρώτησε, για τη μείωση από το 5% στο 2% κ.λπ. και είπα ότι όντως, «pacta sunt servanda» οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. Όμως, να σας πω ότι το πλεόνασμα αυτό δεν το πρότεινε η Κομισιόν.
Η Κομισιόν, πάντοτε πίστευε ότι τα πλεονάσματα μπορεί να ήταν πιο χαμηλά, ανά πάσα στιγμή. Άλλοι όμως τα επέβαλαν και έγιναν δεκτά στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup, του Ιουνίου.
Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί, γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά, κάποια στιγμή θα πρέπει να μειωθούν. Όμως θα πρέπει να γίνει αυτό μέσα στα πλαίσια συμφωνιών που θα συναφθούν και θα υλοποιηθούν.
Τώρα, το για το ότι ο κ. Weber είναι ένας καλός συνομιλητής, συνεργαζόμαστε πολύ καλά, το ELK είναι ένα κόμμα το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό, όμως ανήκει στο CDU στη Γερμανία, μη το ξεχνάμε. Ότι ο εκπρόσωπος CDU και CU που ήταν τότε Υπουργός Οικονομικών, αν λάμβανε τότε μια πιο ευέλικτη θέση, αυτό θα βοηθούσε και εσάς και εμάς.
Όμως δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Ελπίζω όμως ότι στο μέλλον θα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές.
Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία θέση, απλώς η Κομισιόν είναι εδώ για να κάνει σεβαστούς τους κανόνες, θα μπορούσαμε να έχουμε μια δημιουργική ερμηνεία που θα φαινόταν κάπως χαλαρή, όμως αυτό δεν μπορώ να το κάνω, γιατί αυτό θα μπέρδευε την κατάσταση. Τέλος πάντων, θα πρέπει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, ενόψει των εθνικών εκλογών να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το τι έχει γίνει και το πώς βλέπουμε την Ευρώπη να εξελίσσεται».
Το ζήτημα είχε θέσει από την ΝΔ η Φωτεινή Αραμπατζή
«Ένα δεύτερο ερώτημα, αφορά στην πάγια θέση του Προέδρου του Κόμματος μας, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την ανάγκη μείωσης των υπερπλεονασμάτων, που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ., από 3,5% τουλάχιστον στο 2%.
Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Weber, σε τοποθέτησή του εδώ στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες, ανέφερε πως η Ευρώπη θα μπορούσε μελλοντικά να συζητήσει τη μείωση του υπερπλεονάσματος.
Υιοθετείτε αυτή την άποψη; Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, εφόσον εκλεγεί ο κ. Weber στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα στηρίξουν αυτή τη θέση για μείωση του υπερπλεονάσματος; Αν εκλεγεί ο κ. Timmermans, όπως φαντάζομαι εσείς ελπίζετε, θα έχει την ίδια άποψη με τον κ. Weber;»
Δείτε ακόμη: