Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Κυπριακή ΑΟΖ: 40 δισ. δολάρια τα πιθανά έσοδα από το “Γλαύκο”
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυπριακή ΑΟΖ: 40 δισ. δολάρια τα πιθανά έσοδα από το “Γλαύκο”

Κυπριακή ΑΟΖ: Τεράστια θα είναι τα κέρδη από την επιχείρηση του "Γλαύκου" στην Κύπρο.

Κυπριακή ΑΟΖ:  Η ExxonMobil, θα παραμείνει στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ έμμεσα η επιχείρηση «Γλαύκος» συνδέεται πλέον με ισχυρά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο “Γλάυκος” είναι το νέο χρυσό οικόπεδο, στο οποίο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της γεώτρηση. Οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτή την επιχείρηση περιμένουν να ανακαλύψουν το κοίτασμα που θα προσφέρει σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο για 200 χρόνια.

Η ανανέωση με τον αμερικάνικο κολοσσό

Η αξία υπολογίζεται ότι θα αγγίζει τα $40 δισσεκατομύρια δολάρια.  Η ExxonMobil-Qatar Petroleum έχει εκτιμήσει ότι το περιέχομενο του “Γλαύκου” φτάνει τα  5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με βάση τις ανάγκες της Κύπρου για ηλεκτροπαραγωγή, αυτό το κοίτασμα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το νησί μας για τα επόμενα 200 χρόνια. Αποτελεί μάλιστα το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε παγκόσμια την τελευταία διετία. Μέσα στο μήνα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την επόμενη γεώτρηση στον «Γλαύκο».  Η γεώτρηση θα διαρκέσει 120 ημέρες, όπου οι ειδικοί περιμένουν να ανακαλύψουν το νέο κοίτασμα στο τεμάχιο 10. Αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος, δηλαδή το 2020.

Στο τεμάχιο της «Δελφύνη» για την οποία ανακοινώθηκε και επίσημα ότι δε βρέθηκε κοίτασμα. Δε θα γίνει κάποια άλλη αναφορά, αλλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η περιοχή της «Δελφύνης» εξακολουθεί να παρουσιάζει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum θα επανέλθει και εκεί αργότερα.

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil επιβεβαίωσε χθες και δημόσια, ενώπιον του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, ότι ο αμερικανικός κολοσσός ενδιαφέρεται και για άλλες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα ο «Φιλελεύθερος» αναφέρει ότι ήδη έχουν αγοραστεί όλα τα σεισμογραφικά που έγιναν στο τεμάχιο 12 που πλην της «Αφροδίτης», η οποία έχει επιστραφεί στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα ο αμερικανικός κολοσσός ρίχνει το βλέμμα του και στο τεμάχιο 11.

Νίκος Χριστοδουλίδης: “Να μην παρασυρθούμε από τα θετικά αποτελέσματα”

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ τη συνεργασία με την ExxonMobil-Qatar Petroleum, αλλά και τον ενεργειακό σχεδιασμό στα άλλα κράτη.

«Είναι μια σημαντική μέρα για την Κύπρο. Μια σημαντική μέρα για την Ανατολική Μεσόγειο και μια σημαντική μέρα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή θέλω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο να δηλώσω ότι παραμένουμε προσγειωμένοι και επικεντρωμένοι στη υλοποίηση του ενεργειακού μας σχεδιασμού. Υπάρχουν κάποιοι ξεκάθαροι στόχοι, για τους οποίους εργαζόμαστε πολύ μεθοδικά.

Θεωρούμε ότι η Ανατολική Μεσόγειος και όχι μόνο η Κύπρος μέσα απ’ τη συνεργασία των κρατών της περιοχής μπορεί να αναπτυχθεί ως μια βασική ενεργειακή περιοχή.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επωφεληθούν τα κράτη της περιοχής, αλλά να επωφεληθεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δύναται να αναπτυχθεί ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την ίδια την Ευρώπη.

Το πιο σημαντικό, ειδικά στην παρούσα φάση, είναι να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα θετικά αποτελέσματα, είτε αυτά αφορούν την γεωπολιτική διάσταση, αλλά πολύ περισσότερο και την οικονομική διάσταση», δήλωσε ο υπουργός.

Κυπριάκη ΑΟΖ: Η Βουλή της Κύπρου θα ψηφίσει νομοσχέδιο

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. «Αυτή τη στιγμή συζητείται ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης για να δημιουργηθεί ένα ταμείο υδρογονανθράκων. Αυτό θα ασχολείται με τα οικονομικά έσοδα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Αυτά κατά κύριο λόγο, θα αφορούν επενδύσεις και πολύ περισσότερο επενδύσεις για τις μελλοντικές γενιές. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας δημιουργηθεί εντύπωση ότι λόγω των χθεσινών ανακοινώσεων μπορούμε να οδηγηθούμε σε παλιές συμπεριφορές και πρακτικές. Αυτές οι πρακτικές μας οδήγησαν σε μια τραγική κατάσταση πραγμάτων, που έπρεπε να διαχειριστούμε το 2013».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις