Eurogroup Ελλάδα δόση: Στο 1,9% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2018 αντί του στόχου για ανάπτυξη 2,1% που έχει ο Προϋπολογισμός, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.
Με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ελληνική οικονομία χάνει για άλλη μια χρονιά το στόχο που είχε θέσει για το ρυθμό ανάπτυξης, όπως και το 2017 όπου έναντι στόχου για ανάπτυξη 1,9% του ΑΕΠ ο χρόνος έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης 1,4% του ΑΕΠ, αλλά και το 2016, όταν από ανάπτυξη 1,1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν, ο χρόνος έκλεισε με ανάπτυξη 0,2% του ΑΕΠ.
Αμετάβλητες οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου τον Ιανουάριο
Μικρή αύξηση κατά 34 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιανουάριο, φτάνοντας τα 2,067 δισ. ευρώ έναντι 2,013 δισ. τον Δεκέμβριο.
Οι οφειλές τω φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 42 εκατ. ευρώ στα 1,579 δισ. ευρώ από 1,537 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ οι καθυστερούμενοι φόροι μειώθηκαν στα 488 εκατ. ευρώ από 506 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Στον “πάγο” η δόση
Η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει ακόμα τα προαπαιτούμενα που προέβλεπε ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος από τους θεσμούς, κυρίως δε δεν έχει προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου Κατσέλη και συνεπώς η εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας δεν είναι πιθανή.
Αυτό δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες.
O ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.
“Επικίνδυνη” η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ερωτηθείς σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα ενόψει και της προεκλογικής περιόδου, απάντησε ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που κρίνουν τη βιωσιμότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και ότι μεμονωμένες πολιτικές, όπως η αύξηση του κατώτερου μισθού αν και μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη» για την καταπολέμηση της ανεργίας, δεν θα συζητηθεί στο πλαίσιο της λήψης αποφάσεων για την εκταμίευση της δόσης.
Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καταλόγιζε στην Ελλάδα καθυστερήσεις. Ακολούθησε το Euro-working Group, όπου οι εταίροι έδωσαν στην χώρα μας προθεσμία έως τις 11 Μαρτίου, ώστε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες.
Η δόση, που προέρχεται από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ευρωσύστημα, δεν είναι πάντως κρίσιμη για την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» και έχει ολοκληρώσει δύο πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων το τελευταίο δίμηνο.
Πολύ κακό μήνυμα στις αγορές – Η Αθήνα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις
Από τον Φεβρουάριο πάντως οι δανειστές είχαν στείλει σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως έχει μια τελευταία ευκαιρία να κλείσει τις εκκρεμότητες ως τις 11 Μαρτίου, αν δεν επιθυμεί ένα νέο θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης, που αυτή την φορά είναι καθαρά μετρητά και όχι δάνειο.
Αυτό ακριβώς το μήνυμα μετέφερε, άλλωστε, και ο επίτροπος Μοσκοβισί στον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη.
Η δυσφορία των Ευρωπαίων προέκυψε λόγω των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, που δεν έχουν καν πολιτικό κόστος.