Αναδρομικά ιατρών ΕΣΥ επιστροφή: Ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με περίπου 9,5 δις ευρώ, κυρίως λόγω της εκκρεμότητας των προσφυγών για τις περικοπές.
Αναδρομικά ιατρών ΕΣΥ επιστροφή: “Βόμβα” έτοιμη να εκραγεί οι διεκδικήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για τα αναδρομικά από τις περικοπές μισθών, συντάξεων και δώρων.
Πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ που η οικονομία δεν αντέχει να τα πληρώσει. Πρόσφατα το ΔΝΤ υπολόγισε ότι αυτό μπορεί να κοστίσει 9,5 δισ. ευρώ εφάπαξ και 1,5 δισ. ετησίως.
Στο μακρύ αυτό κατάλογο των όσων έχουν διεκδικήσεις και αναμένουν τα αναδρομικά από τις αγωγές που ήδη έχουν κάνει ήρθαν να προστεθούν και άλλες κοινωνικές ομάδες.
Τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά επιδικάζουν αναδρομικά σε γιατρούς του ΕΣΥ καθώς δεν προσαρμόστηκαν πλήρως οι αποδοχές στα επίπεδα προ του 2012, όπως όριζαν προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.
Ειδικότερα, τα δικαστήρια κρίνουν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017 βάσει του οποίου ρυθμίζονταν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ, επιδικάζοντας διαφορές αποδοχών για την διετία 2017–2018. Συγκεκριμένα οι διαφορές κυμαίνονται από 19.000 έως 24.000 ευρώ για τον καθένα προσφεύγοντα στην Δικαιοσύνη γιατρό.
Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους και για τον νόμο Κατρούγκαλου, ο ένας μετά τον άλλο κλάδοι εργαζομένων στο Δημόσιο εγείρουν νέες αξιώσεις.
Η βεντάλια των αναδρομικών διεκδικήσεων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων έχει ανοίξει για τα καλά.
Ειδικότερα εκτός των γιατρών του ΕΣΥ:
Κλιμάκιο εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας αναδρομικά την πλήρη μισθολογική και συνταξιοδοτική αποκατάσταση εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2013 ως «πλεονάζον προσωπικό» και ελάμβαναν το 75% των αποδοχών τους χωρίς να εργάζονται. Η κυβέρνηση τους επαναπροσέλαβε το 2015.
Οι ένστολοι αναμένουν τώρα μια νέα ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την 1η Φεβρουαρίου, ο νομικός παραστάτης της Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της υπ΄ αριθμ. οικ.2/88411/ΔΕΠ/4.12.2018 (5435 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας από το ΣτΕ να γνωμοδοτήσει το κατά πόσο οι νέες αποδοχές που προβλέπει ο νόμος του 2017 συμμορφώνονται με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που «ξήλωσε» τις σχετικές διατάξεις του 2012 και του 2014.
Η συζήτηση έγινε στις 20 του περασμένου μήνα και πλέον αναμένεται το ΣτΕ να αποφασίσει για το εάν ένστολοι έχουν λαμβάνειν αναδρομικά με βάση τις αποδοχές του 2012.
Φυσικά, στην περίπτωση δικαίωσης των ενστόλων, ανοίγει διάπλατα και για τα υπόλοιπα Ειδικά Μισθολόγια, όπου πλέον το κόστος δεν θα περιορίζεται στα αναδρομικά αλλά και στην εφεξής προσαρμογή των αποδοχών τους, καθιστώντας έτσι την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ετήσιο κόστος 1,5 δις. ευρώ απολύτως συντηρητική.
Οι στρατιωτικοί ζητούν τα 2,77 ευρώ την ώρα που από τις 19.5.2017 προβλέπει ο ν.4472/2017 να παίρνουν σαν αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης, αλλά το υπουργείο Άμυνας δεν τους τα καταβάλλει! Μάλιστα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, επειδή δεν τους δίνουν την αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης, όπως ο νόμος ορίζει και το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας ως επείγον το θέμα, προσδιόρισε την εκδίκαση της υπόθεσης σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο, για τη 13η Μαΐου 2019, στο Στ΄ Τμήμα του.