«Καραϊσκάκης»: Στη 16η θέση των 20 καλύτερων αποδυτηρίων του κόσμου είναι αυτά του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Σε αφιέρωμα του «90min.com», αυτά της Ατλέτικο είναι στην πρώτη θέση, ακολουθεί το «Μπερναμπέου» της Ρεάλ Μαδρίτης και στην 3η θέση είναι της Μάντσεστερ Σίτι.
Η λίστα της ιστοσελίδας:
1.Atletico Madrid – Wanda Metropolitano
2.Real Madrid – Santiago Bernabeu
3.Manchester City – Etihad Stadium
4.Juventus – Allianz Stadium
5.Paris Saint-Germain – Le Parc des Princes
6.Liverpool – Anfield
7.Boca Juniors – La Bombonera
8.Manchester United – Old Trafford
9.Club America – Estadio Azteca
10.River Plate – Estadio Monumental
11.Monterrey – Estadio BBVA Bancomer
12.Ajax – Johan Cruyff Arena
13.Porto – Estadio do Dragao
14.Racing – Estadio Presidente Peron
15.PSV Eindhoven – Philips Stadion
16.Olympiacos – Stadium Georgios Karaiskakis
17.Monaco – Stade Louis II
18.Olympique Marseille – Stade Velodrome
19.San Lorenzo – Estadio Pedro Bidegain
20.Borussia Dortmund – Signal Iduna Park
«Καραϊσκάκης»: Από “Ποδηλατοδρόμιο”, γήπεδο!
Το γήπεδο που έχει ταυτιστεί με την ποδοσφαιρική ιστορία του Ολυμπιακού είχε αρχικά χτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.).
Το “Ποδηλατοδρόμιο” άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.
Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό, με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο.
Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά την επανάσταση του 1821.
Μετά από πολυετές “σήριαλ”, τον Απρίλιο του 2003 η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη πέρασε στον Ολυμπιακό, που ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Ο πειραϊκός σύλλογος ακόμη υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052.
Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε το Μάιο του 2003 και κατόπιν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου, με την αποπεράτωση του έργου να γίνεται σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών και να παραδίδεται στις 30/6/2004 με κόστος € 60.000.000.
“Καραϊσκάκης”: Η ιστορική ημέρα
Η 19η Σεπτεμβρίου του 2004 είναι μία από τις πιο ξεχωριστές ημερομηνίες στην ιστορία του Ολυμπιακού, με την ποδοσφαιρική ομάδα να δίνει το πρώτο της επίσημο παιχνίδι στο νέο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” (γήπεδο πλέον και όχι στάδιο) με αντίπαλο την Καλλιθέα.
Ήταν σίγουρα ένα από τα πιο συγκινητικά 90λεπτα έχουν ζήσει όσοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, με τους Πειραιώτες να επιστρέφουν στη φυσική τους έδρα μετά από επτά ολόκληρα χρόνια μέσα στα οποία είχαν φιλοξενηθεί τις πρώτες πέντε σεζόν στο Ολυμπιακό Στάδιο και τις δύο τελευταίες στο γήπεδο της Ριζούπολης.
Ο παίκτης που έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ για τον Ολυμπιακό στο νεότευκτο τότε στάδιο ήταν ο Γιάννης Οκκάς, με τον Φάνη Γκέκα να ισοφαρίζει για την Καλλιθέα και τον Γιώργο Ανατολάκη να χαρίζει τελικά τη νίκη στους “ερυθρόλευκους” με σουτ μέσα από την περιοχή!
Λίγες ημέρες αργότερα το νέο “Καραϊσκάκης” άνοιξε τις πύλες του και για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της ομάδας που ήταν για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.
“Καραϊσκάκης”: Αλλαγές στα αποδυτήρια του γηπέδου
Ο Ολυμπιακός προχώρησε μέσα στο 2014 σε μερικές εντυπωσιακές αλλαγές στα αποδυτήρια του “Καραϊσκάκης” αλλά και στην αίθουσα Τύπου θέλοντας να το κάνει ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο εντυπωσιακό, ακόμα πιο λειτουργικό.