Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας – Ζάεφ: Ελληνικά μαχητικά θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο – Ανοίγουν πρεσβείες
"ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ"

Τσίπρας – Ζάεφ: Ελληνικά μαχητικά θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο – Ανοίγουν πρεσβείες

Τσίπρας - Ζάεφ: «Γράφουμε ιστορία» τόνισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων στις κοινές τους δηλώσεις.

Τσίπρας – Ζάεφ: «Εμείς εδώ χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τα τείχη», τόνισε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μαζί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και υπενθύμισε τη ρήση του Πάπα ότι όσοι χτίζουν τείχη στο τέλος εγκλωβίζονται σε αυτά.

Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ενώ από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να καταργήσει την συμφωνία, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές.

“Είναι πολύ σημαντικό, δεν έχουμε απόδειξη σε καμία από τις δύο χώρες, ότι κάποιος θα καταργήσει τη Συμφωνία, η όποια οδεύει προς πλήρη υλοποίηση και θα φέρει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές”, είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Ελλάδα.

«Εάν η αντιπολίτευση κερδίσει θα απορρίψει το ΝΑΤΟ, θα οπισθοδρομήσει, θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην ΕΕ; Όχι», είπε. Ο κ. Ζάεφ.

Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και καταλόγισε μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.

Με τη συνάντησή των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη.

Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τη συνάντηση πάντως Τσίπρα-Ζάεφ ο διεθνής Τύπος την χαρακτήρισε ιστορική.

Ελλάδα και Σκόπια ιδρύουν πρεσβείες

Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου.

Πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της Τετραμερούς με την Βουλγαρία και την Αλβανία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, του σχήματος συνεργασίας με την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, σε επίπεδο ηγετών, της Διαδικασίας του Βερολίνου, των Κινεζικών Πρωτοβουλιών 1+16 και One Belt One Road, – αλλά και των αμερικανικών πρωτοβουλιών στον επιχειρηματικό και ενεργειακό τομέα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπογράφουν, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς.

Ελληνικά μαχητικά θα ελέγχουν το FIR της Βόρειας Μακεδονίας

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Καλοδεχούμενο το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή, αλλά όχι με όρους του παρελθόντος, είπε ο κ.Τσίπρας και επισήμανε ότι οι λαοί έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν διαμορφώνοντας οι ίδιοι το δικό τους μέλλον.Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τα Βαλκάνια.

Συζήτησαν το θέμα των ενεργειακών διασυνδέσεων, πετρελαϊκών, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ανέφερε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η προσθήκη στο Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και MER, οι κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και οι συνομιλίες ΑΔΜΙΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση, αναδεικνύουν τα πολλά επίπεδα που ανοίγονται για την ενίσχυση της συνεργασίας, σημείωσε.

Συμφώνησαν, επίσης, να συνεργαστούν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην κυβερνο-ασφάλεια και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς και στην μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς υγείας, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η σταθερότητα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας θα είναι το “αντάλλαγμα” για την ανάληψη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της προστασίας του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει κάτι που είναι προς όφελος των λαών.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1113038677549121536?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1113038677549121536&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F878588%2Ftsipras-zaef-aniggeilan-tin-idrusi-presveion-kalodehoumeno-to-endiaferon-ton-megalon-dunameon-eipan%2F

Ζάεφ: Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία

Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών, είπε και τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση. Σημείωσε ότι αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα.

Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1113050670406533125?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1113050670406533125&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F878588%2Ftsipras-zaef-aniggeilan-tin-idrusi-presveion-kalodehoumeno-to-endiaferon-ton-megalon-dunameon-eipan%2F

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1113046795444256770?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1113046795444256770&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F878588%2Ftsipras-zaef-aniggeilan-tin-idrusi-presveion-kalodehoumeno-to-endiaferon-ton-megalon-dunameon-eipan%2F

Η Συμφωνία των Πρεσπών υλοποιήθηκε πλήρως, συνέχισε, και τόνισε ότι τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις εμπορικές σχέσεις.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε στις συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπογράφτηκαν μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Σημείωσε τον στόχο να δημιουργηθούν οι πλήρεις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα, είπε και χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας αυτή τη συνάντηση. Ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι πολύ καλός φίλος μου και της χώρας μου», σημείωσε.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1113055584264355841?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1113055584264355841&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fpolitics%2Farticle%2F878588%2Ftsipras-zaef-aniggeilan-tin-idrusi-presveion-kalodehoumeno-to-endiaferon-ton-megalon-dunameon-eipan%2F

Ζάεφ: Χαιρετίζω την αναγνώρισή μας από την Ρωσία

Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή είναι ευπρόσδεκτο, θέλουμε να οικοδομήσουμε σχέσεις φιλίας με όλους, είπε ο Ζ. Ζάεφ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, εξέφρασε τη χαρά του που η Ρωσία αναγνώρισε τη Συνταγματική ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, και πρόσθεσε πως η χώρα του καλωσορίζει και το ενδιαφέρον της Κίνας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει να γίνει πλήρες μέλλον της ΕΕ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=fBT3Lbndkfw

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις