Ακατάλληλα φάρμακα: Διακινούσαν “περίεργα” φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω διαδικτύου

ΕΛΛΑΔΑ

Ακατάλληλα φάρμακα: Διακινούσαν “περίεργα” φαρμακευτικά σκευάσματα μέσω διαδικτύου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ακατάλληλα φάρμακα: Η υπόθεση της παράνομης διακίνησης μέσω διαδικτύου των ακατάλληλων σκευασμάτων, έφθασε στην εξιχνίαση της,

03.04.2019 | 06:24

Ακατάλληλα φάρμακα: Διαφήμιζαν σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και στο Facebook, φαρμακευτικά σκευάσματα, δήθεν για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η προστατίτιδα, η αρθρίτιδα, ο καρκίνος και άλλα.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα σκευάσματα αυτά, παρασκευάζονταν, υπό άγνωστες συνθήκες, στη Βουλγαρία και αποστέλλονταν μέσω εταιριών ταχυμεταφορών σε όσους πίστευαν ότι τα κατ’ όνομα φάρμακα αυτά, μπορούσαν να τους βοηθήσουν στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζαν.

Καταγγελίες στον Ε.Ο.Φ.

Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (Ε.Ο.Φ), έφθασαν καταγγελίες από πολίτες που ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία και με τη σειρά του οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε αναφορά στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ για  την ψηφιακή διερεύνηση της υπόθεσης.

Ποινική δικογραφία σε βάρος 38χρονης 

Η υπόθεση της παράνομης διακίνησης μέσω διαδικτύου των ακατάλληλων, όπως χαρακτηρίστηκαν, σκευασμάτων, έφθασε στην εξιχνίαση της, και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος 38χρονης  από τη Bουλγαρία, για “απάτη και νοθεία τροφίμων”.

Και μέσω Facebook

Από την αστυνομική και διαδικτυακή έρευνα, ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα σκευάσματα πωλούνταν μέσω διάφορων ιστοσελίδων και Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης, με παραπλανητικά στοιχεία επικοινωνίας και διευθύνσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και ψευδή στοιχεία πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονταν ως διαχειριστές των ιστοσελίδων.

Μη επιτρεπόμενες ουσίες για τη χώρα μας 

Κατά την έρευνα κατασχέθηκαν δείγματα των επίμαχων σκευασμάτων, τα οποία εστάλησαν για εργαστηριακή εξέταση στον Ε.Ο.Φ, όπου διαπιστώθηκε ότι περιείχαν μη επιτρεπόμενες συστατικές ουσίες για την χώρα μας, ενώ  στερούνταν δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η 38χρονη ιδιοκτήτρια 

Με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν ταυτοποιήθηκε η 38χρονη, ως ιδιοκτήτρια εταιρίας παρασκευής παράνομων σκευασμάτων με έδρα τη Βουλγαρία αλλά και ως διαχειρίστρια των επίμαχων ιστοσελίδων.

Οι συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος 

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση και στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές – χρήστες του Διαδικτύου, για τα ακόλουθα:

Η διακίνηση και πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, απαγορεύεται ρητά από την ισχύουσα νομοθεσία της Χώρας μας.

Η διαδικτυακή αγορά φαρμάκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται μέσω διαδικτύου είναι πλαστά, νοθευμένα, αγνώστου προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας και πολύ συχνά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών.

Ένα φάρμακο ή σκεύασμα είναι ασφαλές, μόνο όταν έχει παραχθεί και ελεγχθεί ποιοτικά σύμφωνα με τους κανόνες που επιτηρούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, και μόνο όταν διατίθεται μέσω της νόμιμης αλυσίδας διακίνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση η χρήση του μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Σχετική ενημέρωση για τους κινδύνους από τη διαδικτυακή αγορά φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, υπάρχει στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) στο σύνδεσμο: http://www.eof.gr.

Exit mobile version