Συντάξεις χηρείας 2019 αλλαγές: Έρχονται ευνοϊκές διορθώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις χηρείας 2019 αλλαγές: Έρχονται ευνοϊκές διορθώσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Συντάξεις χηρείας 2019 αλλαγές: Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι κυρίως η αναστολή του ηλικιακού ορίου των 55 ετών.

08.04.2019 | 08:20

Συντάξεις χηρείας 2019 αλλαγές: Διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλου ώστε να εξομαλυνθούν ζητήματα σχετικά με τις συντάξεις χηρείας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Τρία χρόνια μετά η κυβέρνηση, εμμέσως, παραδέχεται τα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος  4387/2016, πέραν των άλλων, στην κατηγορία των συντάξεων χηρείας και επιχειρεί να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Έτσι προετοιμάζει το «πάγωμα» της διάταξης που προέβλεπε το κόψιμο της σύνταξης σε όσες ή όσους ελάμβαναν σύνταξη χηρείας και ήταν ηλικίας κάτω των 55 ετών.

Επίσης συζητείται η αύξηση του ποσοστού της επανυπολογιζόμενης από το 50% που είναι σήμερα στο 70%. Μάλιστα ενδέχεται το ποσοστό αυτό να ισχύσει αναδρομικά και για τις συντάξεις που εκδόθηκαν μετά την ισχύ του Νόμου Κατρούγκαλου το Μάιο του 2016.

Στόχος των νέων διορθωτικών παρεμβάσεων είναι κυρίως η αναστολή του ηλικιακού ορίου των 55 ετών που οδηγούσε σε οριστική αναστολή της παροχής της σύνταξης.

Στο νόμο Κατρούγκαλου είχε προβλεφθεί ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας δια βίου εφόσον είναι άνω των 55 ετών τη στιγµή του θανάτου.

Οι νεότερες χήρες και χήροι λαμβάνουν σύνταξη κατ’ αρχάς για µία τριετία.

Όσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της τριετίας (δηλαδή είναι 52-55 τη στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά τη σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και τη λαμβάνουν διά βίου ξανά στα 67. Οι υπόλοιποι προβλεπόταν να τη χάνουν διά παντός. Από την περικοπή έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, όπως και όσοι έχουν αναπηρία από 67% και άνω για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις.

Το υπουργείο Εργασίας, μελετά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη που θα προβλέπει την αύξηση του ποσοστού που λαμβάνει η χήρα ή ο χήρος από τη σύνταξη του θανόντος από το 50% που είναι σήμερα – ίσως – στο 70%.

Πρόκειται για μια αύξηση που αγγίζει το 40% συγκριτικά µε το ποσό που δικαιούνται σήμερα οι επιζώντες σύζυγοι σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ταυτοχρόνως γίνεται λόγος για αναδρομική ισχύ του νέου ποσοστού ώστε να καλύψει και εκείνες τις συντάξεις χηρείας που έχουν ήδη εκδοθεί µε βάση το νόμο Κατρούγκαλου από το 2016 και εντεύθεν.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνει επανυπολογισμός και να προκύψουν και αναδρομικά για μια σειρά δικαιούχων.

Τέλος, προτείνεται να συμπεριληφθεί άρθρο που θα διασφαλίζει όσους λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη. Και αυτό έτσι ώστε κανείς να μην λαμβάνει κάτω από το κατώτατο όριο που νομοθετήθηκε εκ των υστέρων, δηλαδή τα 360-384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντος.

Exit mobile version