Λιβύη: Η Λιβύη πάντοτε ζούσε ένα δυισμό μεταξύ της εξουσίας του κέντρου και της αυτονομίας που επεδίωκε λιγότερο ή περισσότερο η επαρχία της Κυρηναϊκής. Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε εμφατικά μετά την πτώση του Καντάφι το 2011. Τότε η Βεγγάζη πέρασε στα χέρια των τζιχαντιστών.
Λιβύη: Η ανάσταση του στρατηγού Χαφτάρ
Πρώην συνεργάτης του Καντάφι και αργότερα αποδιοπομπαίος τράγος, ο εξόριστος στις ΗΠΑ στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο τελευταία. Ανέλαβε τη διοίκηση του επονομαζόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Ο στρατηγός δεν αναγνωρίζει την επίσημη κυβέρνηση της Τρίπολης. Η τελευταία χαίρει της επιδοκιμασίας της διεθνούς κοινότητας.
Λιβύη: Η πορεία προς την Τρίπολη
Ο στρατηγός αρχικά εκκαθάρισε τις περιοχές του από τους τελευταίους θυλάκους των τζιχαντιστών. Στη συνέχεια προωθήθηκε προς την Τρίπολη. Μάλιστα χθες διέταξε τον αεροπορικό βομβαρδισμό του μοναδικού εν ενεργεία αεροδρομίου της πόλης. Την επίθεση καταδίκασε έντονα ο ΟΗΕ. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε νέα έκκληση να σταματήσουν «αμέσως» οι εχθροπραξίες και τα αντιμαχόμενα μέρη να ξαναρχίσουν «διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση».
Τα αποτελέσματα της επίθεσης
Η αεροπορική επίθεση δεν προκάλεσε θύματα. Ωστόσο στις μέχρι τώρα εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι και εκτοπιστεί χιλιάδες.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε έναν κρατήρα βάθους 1 μέτρου κοντά σε διάδρομο αποπροσγειώσεων κι ένα παλιό στρατιωτικό ελικόπτερο που υπέστη ζημιές από το πλήγμα. Ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι την επιδρομή διεξήγαγαν ένα αεροσκάφος MiG-23 κι ένα επιθετικό ελικόπτερο.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε κατήγγειλε ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών».
Η αντίδραση της Γαλλίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε χθες Δευτέρα στον επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ ας Σάρατζ. Του τόνισε ότι εναντιώνεται στην έφοδο των δυνάμεων του Χάφταρ στην Τρίπολη. Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε η συνδιάλεξη. Ωστόσο δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για το περιεχόμενο της συνομιλίας Μακρόν-Σάρατζ. Κατά την ίδια πηγή, ο Σάρατζ δέχθηκε επίσης τηλεφωνική κλήση από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. Διευκρινίστηκε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν για «τις εξελίξεις» στην Τρίπολη.