Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / WikiLeaks: Παγκόσμιος σάλος για τη σύλληψη Ασάνζ, αλλά… άκρα του τάφου σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΑΛΟΣ

WikiLeaks: Παγκόσμιος σάλος για τη σύλληψη Ασάνζ, αλλά… άκρα του τάφου σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ

WikiLeaks: Οι σχέσεις που με ¨κόπο" έχτισε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση.

WikiLeaks: Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του συνιδρυτή των WikiLeaks μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβγαλε κιχ – αν όμως “πρωταγωνιστής” ήταν ο Κουφοντίνας θα είχε ξεσηκωθεί ο τόπος.

Αν σκεφτεί λίγο κάποιος θα καταλάβει πως η σιωπή έχει να κάνει με το γεγονός ότι την έκδοση του Ασάνζ επιδιώκουν διακαώς οι ΗΠΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει τις σχέσεις του με τον Ντόναλν Τραμπ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είχαν μιλήσει ένθερμα για τον ρόλο των WikiLeaks και τον ίδιο τον Ασάνζ.

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2016 είχε γίνει ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση των ΜΜΕ Η πρωτοβουλία ανήκε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τους Κούρτσιο Μαλτέζε και Μιγκέλ Ουρμπάν. Σε αυτή είχε μιλήσει μέσω skype ο συνιδρυτής των wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ.

Μάλιστα, ο Στέλιος Κούλογλου του υπέβαλε το ερώτημα αν πιστεύει ότι μετά τις δικαστικές δοκιμασίες, τη φυλάκιση και τον πολυετή εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αξίζει το τίμημα που πληρώνει. Ο ιδρυτής των WikiLeaks απάντησε πως για σημαντικά πράγματα καθολικής αξίας, αξίζει να πληρώσει κανείς.

Στην ίδια εκδήλωση είχε μιλήσει και ο Κώστας Αρβανίτης νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο ο οποίος πρότεινε την δημιουργία «ενός δικτύου που θα έχει συνεταιριστική μορφή και θα προωθεί μια αριστερή ματιά των ειδήσεων».

Επίσης, σε άρθρο τους με τίτλο «Εταιρειοκρατία ή δημοκρατία;» πέντε στελέχη τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Σακελλάρης, Αντώνης Ελευθεριάδης, Γιώργος Κακούρης, Νίκος Στεφάνου και Άκης Καλαμαράς είχαν επισημάνει: «Σε μια περίοδο που η γνώση και η πληροφορία αποτελούν πολύτιμο «αγαθό», οι πολυεθνικές του χώρου και το ιερατείο των γραφειοκρατών κυνηγούν όποιον «αποστάτη» του συστήματος μπορεί να απειλήσει τα σαθρά θεμέλια της αδιαφάνειας, διαχέοντας την πληροφόρηση. Η τύχη του Ασάνζ είναι ενδεικτική».

Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε ξεσπάσει αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για την αποκάλυψη από τον ιστότοπο των WikiLeaks τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και στον αντίποδα απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, δέκα χρόνια πριν την συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υπουργός Εξωτερικών τότε, Νίκος Κοτζιάς είχε απαντήσει σκληρά στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενος τις διαρροές του ιστότοπου του Ασάνζ.

«Με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί» ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Όταν αποκαλύφθηκαν οι διάλογοι των αξιωματούχων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του στο Εθνος της Κυριακής, δήλωνε οργισμένος ότι «δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα», καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης».

Ο Στέλιος Κούλογλου με ερώτησή του στην Ευρωβουλή ζητούσε επίσης να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα διέρρευσε το Wikileaks αναφορικά με τη στάση αξιωματούχων του ΔΝΤ απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Όταν τα WikiLeaks αποκάλυπταν ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε παρέμβει για να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαίων στην πολύωρη διαπραγμάτευση το 2015, δεν υπήρχαν σχόλια.

WikiLeaks: Ο αμφιλεγόμενος Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ξεκίνησε ως χάκερ, με πειρατικές εισβολές σε διαδικτυακούς τόπους μεγάλων εταιρειών. Ιδρύοντας το WikiLeaks το 2006, έμοιαζε να θέτει την τεχνολογία των υπολογιστών στην υπηρεσία και της δημοκρατίας. Οι μετοχές του ανέβηκαν το 2010, όταν διέρρευσε πλήθος απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με το βίντεο της επίθεσης ενός αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 18 αμάχους στη Βαγδάτη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρθε σε δύσκολη θέση.

Στο απόγειο της φήμης του, ο Τζούλιαν Ασάνζ χαιρετιζόταν ως ο φορέας ενός νέου είδους διαφάνειας και λάμβανε το περιζήτητο βραβείο «Μάρθα Γκέλχορν» για τη δημοσιογραφία.

Ωστόσο, οι καταγγελίες δύο γυναικών εναντίον του για βιασμό το 2010 επέφεραν πλήγμα την εικόνα του.

Οι στοχευμένες προσωπικές επιθέσεις του κατά της Χίλαρι Κλίντον επίσης δημιούργησαν την εικόνα μιας προσωπικής αντιπάθειας εναντίον της. Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks σχετικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 με τη δημοσίευση περίπου 20.000 e-mail της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, τρεις ημέρες πριν από το συνέδριο που θα επικύρωνε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, έδειχναν ότι επιχειρήθηκε υπονόμευση της υποψηφιότητας του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Ωστόσο, η έρευνα που ξεκίνησε το FBI, υποστηρίζει ότι η πηγή των υποκλαπέντων μηνυμάτων είναι Ρώσοι χάκερ, καθοδηγούμενοι από κύκλους του Κρεμλίνου.

WikiLeaks: Κίνδυνος για παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του, λέει ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει, (γεγονός που αποτελεί) ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.

«Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.

«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».

«Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

«Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.

WikiLeaks: Διεθνείς αντιδράσεις για τη σύλληψη του Ασάνζ

Ο Ραφαέλ Κορρέα, ο πρόεδρος του Ισημερινού την περίοδο που δόθηκε ασυλία στον Ασάνζ, επέκρινε τη σύλληψή του.

«Ο μεγαλύτερος προδότης στην Ιστορία του Ισημερινού και της Λατινικής Αμερικής, Λένιν Μορένο, επέτρεψε στην βρετανική αστυνομία να μπει στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο για να συλλάβει στον Ασάνζ», έγραψε στο Twitter.

«Ο Μορένο είναι ένας διεφθαρμένος άνθρωπος, αλλά αυτό που έχει κάνει είναι ένα έγκλημα και η ανθρωπότητα δεν θα το ξεχάσει ποτέ», συμπλήρωσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Έντουαρντ Σνόουντεν στις εικόνες που κυκλοφόρησαν από τη σύλληψη του Ασάνζ.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σνόουντεν κάνει λόγο για «την πιο μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου».

Ο Σνόουντεν αναδημοσίευσε το βίντεο από τη σύλληψη του 45χρονου Αυστραλού, ο οποίος εκδιώχθηκε βιαίως από την πρεσβεία στο Λονδίνο, και κατέκρινε την ηγεσία της διπλωματικής αποστολής του Ισημερινού στην Αγγλία.

Ο ίδιος αναφέρει πως ο πρέσβης κάλεσε την αστυνομία στο κτήριο για να «σύρει», όπως λέει, τον βραβευμένο Ασάνζ από τον χώρο.

Ικανοποίηση στη Βρετανία

Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση με τον Ισημερινό σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, κατά την ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση σύλληψής του και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Κίτο να ανακαλέσει το καθεστώς ασύλου προς τον Ασάνζ αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ισημερινό, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.

Όπως είπε ο κ.Ασάνζ ενημερώθηκε για τη σχετική απόφαση και ότι τόσο η βρετανική κυβέρνηση, όσο και του Ισημερινού ανησυχούν πολύ για την κατάσταση της υγείας του.

«Ο κ. Ασάνζ θα έχει τώρα την ευκαιρία να αμφισβητήσει τις κατηγορίες εναντίον του στο δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για την έκδοσή του. Είναι σωστό που εφαρμόζουμε την δικαστική οδό δίκαια και διεκδικούμε με σεβασμό την ισότητα ενώπιον του νόμου» είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις