Κλιματική αλλαγή: Κάποιοι παγετώνες θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100

PLUS

Κλιματική αλλαγή: Κάποιοι παγετώνες θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Κλιματική αλλαγή: Το σταδιακό λιώσιμο των πάγων λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας συμβάλλει κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών

12.04.2019 | 18:08

Κλιματική αλλαγή: Το σταδιακό λιώσιμο των παγετώνων της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και άλλων περιοχών του πλανήτη, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, συμβάλλει κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature” και αναλύει στοιχεία για πάνω από 19.000 παγετώνες διεθνώς, περισσότεροι από 9.600 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν από τους παγετώνες της Γης μεταξύ 1961-2016, ανεβάζοντας συνολικά κατά 27 χιλιοστά (σχεδόν τρία εκατοστά) τα επίπεδα των θαλασσών.

Κλιματική αλλαγή: Η μεγαλύτερη απώλεια πάγων

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στους παγετώνες, Μίκαελ Ζεμπ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη απώλεια πάγων διαχρονικά έχει συμβεί σε παγετώνες της Αλάσκας και ακολουθούν εκείνοι της Παταγονίας στη Νότια Αμερική, καθώς και στις αρκτικές περιοχές.

Σημαντικές απώλειες είχαν επίσης οι παγετώνες των Ευρωπαϊκών Άλπεων, του Καυκάσου και της Νέας Ζηλανδίας, όμως χάρη στη σχετικά περιορισμένη έκταση τους έπαιξαν μικρό μόνο ρόλο στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Κλιματική αλλαγή: Πού θα εξαφανιστούν παγετώνες

«Κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουμε περίπου τριπλάσιο όγκο πάγου από αυτόν που βρίσκεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές ‘Αλπεις», δήλωσε ο Ζεμπ, ο οποίος εκτίμησε ότι μερικοί παγετώνες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους θα έχουν εξαφανιστεί τελείως έως το 2100.

Exit mobile version