Δημοψήφισμα Ελβετία: Το ανώτατο δικαστήριο ισχυρίζεται πως «παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην ψήφο».
Δημοψήφισμα Ελβετία: Μια ιστορική δικαστική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας, το οποίο ακύρωσε δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά πριν ψηφίσουν.
Το επίμαχο δημοψήφισμα, που είχε διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2016, έθετε στους πολίτες το ερώτημα εάν τα παντρεμένα ζευγάρια θα πρέπει να πληρώνουν τον ίδιο φόρο με τα ζευγάρια που έχουν επιλέξει το μοντέλο ελεύθερης συμβίωσης.
Οι Ελβετοί είχαν καταψηφίσει την πρόταση με ποσοστό 50,8% έναντι 49,2%.
Ωστόσο, το ελβετικό δικαστήριο ισχυρίζεται πως «παραβιάστηκε το δικαίωμα της ελευθερίας στην ψήφο», καθώς οι πολίτες πληροφορήθηκαν «ατελώς».
Την περίοδο πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η ελβετική κυβέρνηση υποστήριζε πως μόνο 80.000 παντρεμένα ζευγάρια πληρώνουν υψηλότερο φόρο από ζευγάρια που απλώς συγκατοικούν.
Όπως αποδείχτηκε αργότερα, όμως, ο πραγματικός αριθμός των παντρεμένων ζευγαριών με υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση άγγιζε τις 500.000.
«Βάσει της μικρής διαφοράς στο τελικό αποτέλεσμα και της σοβαρότητας των παρατυπιών, είναι πιθανό το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να ήταν διαφορετικό» τονίζει σχετικά η απόφαση του δικαστηρίου.
Το 2018, το Χριστιανικό Δημοκρατικό Κόμμα, αμφισβητώντας την ακρίβεια των στατιστικών δεδομένων που είχε επικαλεστεί η κυβέρνηση, προσέφυγε κατά της απόφασης.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το κόμμα τόνισε πως αποτελεί μια ώθηση στα πολιτικά δικαιώματα των Ελβετών ψηφοφόρων.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι που διαφωνούν με την απόφαση, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της Ελβετίας. Και αυτό επειδή ανοίγει το δρόμο σε «ασόβαρες προσφυγές» κατά δημοψηφισμάτων.