Αφρικανική σκόνη: Το «εξωτικό» φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά και για την οικονομία.
Αφρικάνικη σκόνη: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το «νέφος» της αφρικανικής σκόνης που σήμερα σκεπάζει ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.
Τα πλάνα έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Η παρακάτω δορυφορική εικόνα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Μ. Τετάρτης (στις 12:00 το μεσημέρι) δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 27/04.
Αφρικανική σκόνη: «Κατεβαίνει» και σε χαμηλά υψόμετρα
Το φαινόμενο σύμφωνα με το meteo.gr είναι πιο έντονο στα χαμηλά υψόμετρα στη Δυτική Ελλάδα (π.χ. την Κέρκυρα και την Καλαμάτα).
Στη Βόρεια Ελλάδα οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης εντοπίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, περί τα 3 km ύψος.
Αφρικανική σκόνη: Παχύ στην Αθήνα
Επιπλέον, στη Νότια Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης, το στρώμα της αφρικανικής σκόνης είναι πιο παχύ συγκριτικά με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η αφρικανική σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Να είναι σε επιφυλακή οι ευπαθείς ομάδες
Ωστόσο αυτό το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά και για την οικονομία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το φαινόμενο, ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και στην έκθεσή τους στην αφρικανική σκόνη θα πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Αφρικάνικη σκόνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία μας
Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.
Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.
Το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.
Ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Ειδικότερα:
– Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα
– Ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
– Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικοών φαρμάκων.
– Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.