Έλληνες - στρες: Σύμφωνα με την USA Today η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας από το 2012.
Έλληνες – στρες: Άλλη μια αρνητική πρωτιά κατέγραψε η Ελλάδα η οποία σύμφωνα με την έρευνα Global Emotions Report του ινστιτούτου Gallup είναι η χώρα με το περισσότερο στρες στον πλανήτη με το 59% των Ελλήνων να δηλώνουν ότι βρέθηκαν σε αυτή την κατάσταση το 2018.
Σύμφωνα με την USA Today η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας από το 2012.
Ψηλά στη λίστα των πιο στρεσαρισμένων είναι και οι Αμερικανοί (55%) οι οποίοι δηλώνουν ανήσυχοι (45%) και θυμωμένοι (22%).
Η έρευνα Global Emotions Report δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 2006 και διεξήχθη σε 140 χώρες με τη συμμετοχή 151.000 πολιτών.
Στη λίστα με τις χώρες οι πολίτες των οποίων έχουν τα πιο αρνητικά συναισθήματα βρίσκεται το Τσαντ και ακολουθούν ο Νίγηρας, η Σιέρα Λεόνε και το Ιράκ.
Στον αντίποδα τα πιο θετικά συναισθήματα έχουν οι Παραγουανοί με τους Παναμέζους να βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Γουατεμάλα.
Είτε πρόκειται για μία απλή αναστάτωση, που προκαλεί ένα μποτιλιάρισμα είτε για ένα σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως ένα διαζύγιο ή μία απόλυση, το ψυχολογικό στρες επηρεάζει σημαντικά το σώμα μας.
Τα βιολογικά σημάδια/συμπτώματα του αρνητικού άγχους είναι τα ακόλουθα:
Διαταραχή στον ύπνο
Άλγος στην περιοχή της πλάτης, ώμου και αυχένα
Μυαλγίες, ένταση στο μυϊκό σύστημα
Ημικρανίες, κεφαλαλγίες
Ενοχλήσεις στην γαστρεντερική περιοχή
Απώλεια ή αύξηση βάρους
Συνεχής κόπωση
Δερματικά
Άσθμα, δύσπνοια
Εφίδρωση
Υψηλή πίεση
Ταχυπαλμίες
Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, επιρρεπείς σε ιώσεις
Αρνητικές συνέπειες του υπερβολικού άγχους για την υγεία
Το υπερβολικό άγχος για την υγεία μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου.
Τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους
O χρόνος που καταναλώνετε ανησυχώντας για την υγεία σας ή αναζητώντας ιατρική βοήθεια ίσως σας εμποδίζει να ασχοληθείτε με την κοινωνική σας ζωή ή την οικογένειά σας. Αν τα αγαπημένα σας πρόσωπα συμμερίζονται την ανησυχία σας, τότε αυτό θα αυξάνει το άγχος όλων. Αν πάλι θεωρούν υπερβολική την ανησυχία σας, τότε ίσως αυτό να σας προκαλεί απογοήτευση ή ακόμα και θυμό επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν πόσο υποφέρετε.
Την ικανοποίησή σας από τη ζωή
Η υπερβολική ενασχόληση με προβλήματα υγείας συνήθως επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο θεώρησης της ζωής και του μέλλοντος και μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε καταθλιπτική διάθεση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι απορροφώνται τόσο από την ανησυχία τους ψάχνοντας τρόπους να τη μειώσουν, ώστε σταματούν σταδιακά να κάνουν πράγματα που τους γέμιζαν με θετικά συναισθήματα (π.χ. γυμναστική, να δουν φίλους) με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει ακόμα πιο αρνητικά τη διάθεσή τους.
Την εργασία ή τις σπουδές
Eίναι πιθανό να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να εστιάσετε σε αυτό που έχετε να κάνετε. Συχνά επίσης λόγω του αρκετού χρόνου που καταναλώνετε για επισκέψεις σε ιατρούς, ιατρικές εξετάσεις ή έρευνα στο διαδίκτυο για συγκέντρωση πληροφοριών φτάνετε να μένετε πίσω στις επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές σας υποχρεώσεις.
Την οικονομική σας κατάσταση και το χρόνο σας
Πολλές φορές το κόστος από τις επισκέψεις στους ιατρούς και τις επαναλαμβανόμενες ιατρικές εξετάσεις γίνεται δυσβάσταχτο, ενώ περιορίζεται δραματικά ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας για τις υπόλοιπες καταστάσεις της ζωής σας.