Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Facebook: Η δημοφιλής πλατφόρμα θα έχει μετατραπεί σε ψηφιακό… «νεκροταφείο» ως το 2100
PLUS

Facebook: Η δημοφιλής πλατφόρμα θα έχει μετατραπεί σε ψηφιακό… «νεκροταφείο» ως το 2100

Facebook: Αναμένεται ότι η δημοφιλής πλατφόρμα θα έχει περίπου 4,9 δισεκατομμύρια νεκρούς χρήστες μέχρι τα τέλη του αιώνα

Facebook: Σε πελώριο ηλεκτρονικό «νεκροταφείο» προφίλ αναμένεται να μετατραπεί το Facebook μέχρι τα τέλη του αιώνα που διανύουμε. Σύμφωνα με ερευνητές της Οξφόρδης, η πλατφόρμα θα έχει περίπου 4,9 δισεκατομμύρια νεκρούς χρήστες μέχρι το 2100. Μάλιστα, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, αν η άνοδος των χρηστών συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, οι λογαριασμοί των νεκρών χρηστών θα είναι περισσότεροι από αυτούς των ζωντανών! Όλα αυτά, φυσικά, εγείρουν πολύ κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το τι θα απογίνουν τα δεδομένα σε αυτά τα… νεκροζώντανα προφίλ.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη κι αν η αύξηση των λογαριασμών στο Facebook «πάγωνε» τελείως πέρυσι, η πλατφόρμα θα είχε 1,4 δισεκατομμύρια νεκρά μέλη μέχρι το 2100. Μέχρι το 2070, σε αυτό το σενάριο, οι νεκροί χρήστες θα μπορούσαν ήδη να ξεπεράσουν τους ζωντανούς. Το πρόβλημα είναι ότι τα δεδομένα αυτών των χρηστών θα είναι «ζωντανά» για πολύ καιρό μετά τον θάνατό τους. Γι’ αυτό εξάλλου και έχει τόση σημασία τι επιλέγουν τελικά οι χρήστες να αναρτήσουν στον λογαριασμό τους.

Facebook: Τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από την έρευνα

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας, που στηρίχθηκε σε στοιχεία του ΟΗΕ για τον πληθυσμό και πληροφορίες από το Facebook προκύπτουν τα εξής καίρια ρωτήματα: Ποιος πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα; Επίσης, πώς πρέπει να γίνεται η διαχείρισή τους προς το καλύτερο συμφέρον των οικογενειών και των φίλων του νεκρού χρήστη;

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ζητούν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος, με τη συμμετοχή ιστορικών, αρχειοφυλάκων, αρχαιολόγων κλπ, προκειμένου να συζητήσουν τη διαδικασία αποκατάστασης του τεράστιου όγκου των δεδομένων που αφήνουμε πίσω μας. Μάλιστα οι λύσεις θα πρέπει να σχεδιαστούν όχι με προοπτική τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις