Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Caretta-caretta: Μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα Χανιά
PLUS

Caretta-caretta: Μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα Χανιά

Caretta-caretta: Αντιμέτωποι με κυρώσεις οι παραβάτες

Caretta-caretta: Ελέγχους σε περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας «Caretta-Caretta» στα Χανιά ξεκινά το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Οι έλεγχοι θα εκτείνονται σε όλη την παράκτια ζώνη από την περιοχή του Σταλού έως και το Κολυμπάρι. Στόχος τους, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας που επιβάλλει η νομοθεσία, με τους παραβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με κυρώσεις. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta αποτελεί προστατευτέο είδος προτεραιότητας βάση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Για την διατήρηση του πληθυσμού της, η οποία έχει υποστεί σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια, προβλέπεται η λήψη μέτρων προστασίας στις περιοχές ωοτοκίας της που σχετίζονται με την απλή χρήση του αιγιαλού. Ειδικότερα για την περίοδο 1/5-30/9, που είναι η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και της εκκόλαψης των φωλιών, σε όλη την παραλιακή ζώνη από το Σταλό έως το Κολυμπάρι τίθενται σε εφαρμογή μέτρα όπως η αποφυγή ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, το μάζεμα των ξαπλωστρών από την παραλία μετά την δύση του ηλίου και η μη κίνηση βαρέων οχημάτων».

Οι Caretta caretta στην Ελλάδα

Η Ελλάδα (ιδίως οι ακτές της Ζακύνθου και της Κυπαρισσίας) είναι η πιο δημοφιλής περιοχή φωλιάσματος κατά μήκος της Μεσογείου, με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως. Η χελώνα Caretta περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη θάλασσα και εκβολές, με τα θηλυκά να βγαίνουν για λίγο στην ξηρά για να γεννήσουν τα αυγά. Έχει χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής: τα θηλυκά γεννούν κατά μέσο όρο τέσσερις ομάδες αυγών και στη συνέχεια μένουν ανενεργές και δεν ξανά-ωοτοκούν για δύο έως τρία έτη. Τα αυγά των χελωνών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε χερσαίους θηρευτές. Μόλις οι χελώνες ενηλικιωθούν, το μεγάλο μέγεθός τους προσφέρει προστασία από τους περισσότερους θηρευτές, με εξαίρεση ορισμένους καρχαρίες.

Οι θαλάσσιες χελώνες θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ο παρατημένος και εν χρήσει αλιευτικός εξοπλισμός είναι υπεύθυνος για πολλούς θανάτους χελωνών. Ειδικές συσκευές έχουν τοποθετηθεί στα δίχτυα στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση της θνησιμότητας, παρέχοντας μια οδό διαφυγής για τις χελώνες. Η απώλεια των κατάλληλων παραλιών ωοτοκίας και η εισαγωγή νέων αρπακτικών έχουν επίσης επηρεάσει τον πληθυσμό των χελωνών.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του αριθμού τους απαιτούν γενικότερη συνεργασία, δεδομένου ότι οι χελώνες περιφέρονται σε τεράστιες εκτάσεις του ωκεανού και οι παραλίες ωοτοκίας είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες. Σε αυτά τα πλαίσια, το 1983 συστάθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών» ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη, την προστασία και την περίθαλψη των χελωνών Caretta, καθώς και τη διαχείριση των οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες ελληνικές παραλίες ωοτοκίας τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις