Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Παροχές Τσίπρα: Αποδοκιμασία και από το ΔΝΤ – Είναι σε λάθος κατεύθυνση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παροχές Τσίπρα: Αποδοκιμασία και από το ΔΝΤ – Είναι σε λάθος κατεύθυνση

Παροχές Τσίπρα: Ο Πίτερ Ντόλμαν τόνισε ότι η Αθήνα έχει μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και ότι είναι λάθος να εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Παροχές Τσίπρα: Το προεκλογικό πακέτο παροχών που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το βράδυ της Τρίτης στο Ζάππειο αποδοκίμασε σήμερα και το ΔΝΤ, δια στόματος του επικεφαλής του κλιμακίου στην Ελλάδα. Μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο Πίτερ Ντόλμαν άφησε αιχμές για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι οποίες κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης που είναι αναγκαία ώστε να αποκτήσει η Αθήνα μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο κ. Ντόλμαν τόνισε ότι η Αθήνα έχει μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προσθέτοντας πως είναι λάθος να εστιάζει στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Αντ’ αυτού θα πρέπει να δώσει έμφαση στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Αναφορικά με την πορεία των επενδύσεων, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά για τονωθούν και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, ενώ επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Όπως επισήμανε, σε μία έμμεση αιχμή για την ρύθμιση των 120 δόσεις, η Ελλάδα με τις πολιτικές της θέτει σε κίνδυνο την μελλοντική φορολογική συμμόρφωση. Επίσης, έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του δημοσιονομικού κινδύνου που πηγάζει από δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

 

Παροχές Τσίπρα: Απαράδεκτα μικρή η ανάκαμψη της Ελλάδας

«Η εικόνα για το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα είναι ανάμεικτη. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά αυτή η ανάκαμψη είναι απαράδεκτα μικρή για μια χώρα που βγαίνει από τεράστια πτώση εισοδήματος», σχολίασε ο κ. Ντόλμαν.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ξεπέρασε τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό έγινε με κόστος για την ανάπτυξη και υποεκτέλεση επενδύσεων. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ο πιο αδύναμος στην ευρωζώνη, λόγω του πολύ υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αγορές δείχνουν να συμφωνούν με αυτήν τη μεικτή εικόνα στην Ελλάδα, ανησυχώντας για το γεγονός ότι η χώρα είναι ουραγός της ευρωζώνης. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων, που αντανακλούν τον κίνδυνο της χώρας (country risk), παραμένουν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη και τα δημογραφικά στοιχεία είναι αντίξοα, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, την ώρα που 470.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διευκρίνισε, πάντως, ότι το Ταμείο περιορίζεται σε συμβουλευτικό ρόλο, εκδίδοντας δύο εκθέσεις για την Ελλάδα σε ετήσια βάση, καθώς δεν έχει πλέον πρόγραμμα για τη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις