Κίνα: Ανακαλύφθηκε «μίνι» δεινόσαυρος με φτερά νυχτερίδας – Ένα «πείραμα» που… απέτυχε

PLUS

Κίνα: Ανακαλύφθηκε «μίνι» δεινόσαυρος με φτερά νυχτερίδας – Ένα «πείραμα» που… απέτυχε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Κίνα: Και το όνομα αυτού... Αμποπτέρυξ

09.05.2019 | 20:37

Κίνα: Μια συναρπαστική ανακάλυψη έκαναν παλαιοντολόγοι στη βορειοανατολική Κίνα. Πρόκειται για έναν «μίνι» δεινόσαυρο, λίγο μεγαλύτερο σε μέγεθος από πουλί, ο οποίος μάλιστα πετούσε με φτερά που έμοιαζαν με της νυχτερίδας. Το καλοδιατηρημένο απολίθωμα που βρέθηκε πρόσφατα, άνηκε σε ένα ομολογουμένως παράξενο πλάσμα, που έζησε πριν 163 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος μόνο 32 εκατοστών και βάρος περίπου 300 γραμμαρίων. Ο Αμποπτέρυξ (Ambopteryx longibrachium), όπως ονομάστηκε από τους επιστήμονες ο δεινόσαυρος, είναι ο δεύτερος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί με μεμβρανώδεις φτερούγες. Ο πρώτος ήταν ο Γι Τσι (σημαίνει «παράξενη φτερούγα» στα μανδαρινικά κινέζικα), που έζησε δύο έως τρία εκατομμύρια χρόνια αργότερα και ένα κακοδιατηρημένο απολίθωμα του είχε βρεθεί το 2015 στη βορειοδυτική Κίνα.

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, ο Αμποπτέρυξ ήταν ένα πρώιμο βραχύβιο «πείραμα» στην εξέλιξη της πτήσης και της εμφάνισης των πουλιών. Οι δεινόσαυροι πειραματίσθηκαν με το πέταγμα, ώσπου τα πρώτα πουλιά εμφανίστηκαν πριν περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Σε αντίθεση με τα πτηνά, ο Αμποπτέρυξ διέθετε μεμβρανώδεις φτερούγες που έμοιαζαν με εκείνες των πτερόσαυρων, των ιπτάμενων ερπετών που εμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια, αλλά και των κατά πολύ μεταγενέστερων νυχτερίδων.

Κίνα: Ένα βραχύβιο εξελικτικό πείραμα που… απέτυχε

«Το νέο απολίθωμα επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι πράγματι υπήρξαν δεινόσαυροι με φτερούγες σαν των νυχτερίδων. Η εξέλιξη του πετάγματος δεν ήταν μια ομαλή σταδιακή πορεία από τους δεινόσαυρους στα πουλιά. Μεσολάβησε πολύς πειραματισμός», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Στέφεν Μπρουσάτε του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σήμερα ζουν σχεδόν 10.000 είδη πουλιών, αλλά δεν έχει επιβιώσει κανείς από τους δεινόσαυρους-νυχτερίδες, πράγμα που, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι η εξέλιξη πειραματίστηκε μαζί τους και προτίμησε τελικά τα πουλιά, τα οποία είχαν μεγαλύτερες ικανότητες στο πέταγμα.

Exit mobile version