Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD ζητάει να επιστρέψει η Ελλάδα την τελευταία δόση λόγω… παροχών Τσίπρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD ζητάει να επιστρέψει η Ελλάδα την τελευταία δόση λόγω… παροχών Τσίπρα

Γερμανία: Το αίτημα του ξενοφοβικού κόμματος συζητήθηκε σήμερα στην γερμανική βουλή

Γερμανία: «Πάτημα» για να επιτεθεί εκ νέου στην χώρα μας βρήκε το κόμμα ακροδεξιό AfD (“Εναλλακτική για τη Γερμανία”) με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε προ ημερών ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Deutsche Welle, οι Γερμανοί ακροδεξιοί ζητούν να επιστρέψει η Ελλάδα την τελευταία δόση ύψους 15 δις ευρώ του Τρίτου Προγράμματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ). Το αίτημα μάλιστα αυτό συζητήθηκε σήμερα στη γερμανική Βουλή. Το AfD ζητά από την γερμανική κυβέρνηση να διαπιστώσει εάν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει επαρκώς τους όρους για την παροχή βοήθειας και τάσσεται,

Αν όντως διαπιστωθεί αθέτηση υποχρεώσεων από την Αθήνα, υπέρ της επιστροφής της τελευταίας δόσης στον ΕΜΣ. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της κατάργησης όλων των διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF. Αιτιολογώντας το αίτημα του κόμματος του ο βουλευτής του AfD και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Πέτερ Μπέρινγκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιεί επαρκώς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι πρόσφατες παροχές Τσίπρα υπέρ των συνταξιούχων και οι φοροελαφρύνσεις δεν θα επιτρέψουν να επιτευχθεί το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μπέρινγκερ, να επιστρέψει στον ΕΜΣ την τελευταία δόση που έλαβε τον Αύγουστο το 2018.

Γερμανία: «Υπερβολική γενναιοδωρία στην Ελλάδα»

Στην αιτιολόγηση για την κατάθεση του αιτήματος συζήτησης στη Βουλή, η AfD αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «καμία άλλη χώρα της κρίσης δεν αντιμετωπίστηκε με τόση γενναιοδωρία όσο η Ελλάδα (!). Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλλε τόκους για τα δάνεια, αλλά αντίθετα καρπώθηκε ακόμα και αρνητικά επιτόκια. Κατά συνέπεια η άποψη ότι η Γερμανία επωφελήθηκε από την διάσωση της Ελλάδας δεν ευσταθεί», καταλήγει η Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Γερμανία: Με κριτική ματιά αντιμετωπίζουν τις παροχές και οι Χριστιανοδημοκράτες

Μιλώντας εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών ο βουλευτής Έκαρντ Ρέμπεργκ καταλόγισε την AfD έλλειψη αλληλεγγύης με έναν ευρωπαίο εταίρο. Και ο ίδιος βλέπει με κριτική ματιά τις πρόσφατες οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αρμόδιοι όμως να τις κρίνουν είναι πρωταρχικά οι θεσμοί, τόνισε ο κ. Ρέμπεργκ. Άλλωστε, στη συμφωνία με την Ελλάδα δίνεται έμφαση στην τήρηση των μακροοικονομικών στόχων, ενώ βραχυπρόθεσμα επιτρέπονται ελαστικοί χειρισμοί. Πέραν αυτού, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες: μείωση της ανεργίας κατά 10%, ετήσια οικονομική αύξηση πάνω από 2%, επιστροφή στις χρηματαγορές. Έπειτα, η Ελλάδα επέδειξε υπευθυνότητα σε σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος της Β. Μακεδονίας.

Μια ανάλογη επιχειρηματολογία ανέπτυξε η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Σόνια Αμαλία Στέφεν. Σύμφωνα με την κ. Στέφεν, το πρωί ο πρόεδρος του ΕΜΣ Κλάους Ρεγκλίνγκ μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής πιστοποίησε στην Ελλάδα «μεγάλη πρόοδο», οικονομική αύξηση κατά 2,2% για φέτος και τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τέλος, το αίτημα του AfD απέρριψαν οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά. Το ζήτημα παραπέμφθηκε προς περαιτέρω συζήτηση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις