Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 13η σύνταξη – Μείωση ΦΠΑ: Στη βουλή οι τροπολογίες για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

13η σύνταξη – Μείωση ΦΠΑ: Στη βουλή οι τροπολογίες για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα

13η σύνταξη - Μείωση ΦΠΑ: Αναλυτικά τι προβλέπουν - Ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν τη 13η σύνταξη

13η σύνταξη – Μείωση ΦΠΑ: Οι τροπολογίες των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης για την χορήγηση 13ης σύνταξης και τη μείωση του ΦΠΑ κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, η υλοποίηση των οποίων δρομολογείται 13 μέρες πριν από τις εκλογές. Η τροπολογία για τη 13η σύνταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Όπως προβλέπει η τροπολογία, 13η σύνταξη χορηγείται στους δικαιούχους κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, από το έτος 2019 και για κάθε επόμενο έτος. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Πετρόπουλος, η «13η σύνταξη» θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου.

Την ανωτέρω σύνταξη δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησης της καθώς και όσων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία. Δικαιούχοι της σύνταξης αυτής είναι και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Το ποσό της σύνταξης καθορίζεται ως εξής: α) για ποσό έως 500 ευρώ σε ποσοστό 100%, β) για ποσό από 500,01 ευρώ έως 600 ευρώ σε ποσοστό 70% γ) για ποσό από 600,01 ευρώ έως και 1000 ευρώ σε ποσοστό 50% και δ) για ποσό από 1000,01 ευρώ και άνω σε ποσοστό 30%. Στο κείμενο επισημαίνει ρητώς ότι η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται στα 830 εκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε παρακάτω την τροπολογία για τη 13η σύνταξη

13η σύνταξη – Μείωση ΦΠΑ: Τι αναφέρει η τροπολογία για τον ΦΠΑ

Επίσης κατατέθηκε και η τροπολογία για την μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει πολλά βασικά προϊόντα, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά. Η αντίστοιχη έκθεση για την μείωση του ΦΠΑ αναφέρει: «μεταξύ άλλων μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει σήμερα:

ι) είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδι κ.λ.π,

ιι) η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών

ιιι) η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολοούχων ποτών και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων

Επίσης μειώνεται από 13% που είναι σήμερα σε 6% ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι ανωτέρω μειώσεις ισχύουν από 20.5.2019». Το ΓΛΚ εκτιμά ότι για το 2019 η απώλεια εσόδων θα ανέλθει σε 441 εκατ ευρώ και το 2020 σε 667 εκατ ευρώ.

Διαβάστε παρακάτω την τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις