Δεινόσαυροι: Ποιο γνωστό ζωύφιο συνυπήρξε μαζί τους αλλά τους… «έβαλε τα γυαλιά» στο παιχνίδι της επιβίωσης;

PLUS

Δεινόσαυροι: Ποιο γνωστό ζωύφιο συνυπήρξε μαζί τους αλλά τους… «έβαλε τα γυαλιά» στο παιχνίδι της επιβίωσης;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: intern1

Δεινόσαυροι: Μπορεί να πήραν όλη τη δόξα αλλά... τους έφαγε το μαύρο χώμα

17.05.2019 | 19:17

Δεινόσαυροι: Και ποιος δεν βρίσκει συναρπαστικούς τους δεινόσαυρους; Η επιβλητική τους παρουσία στον πλανήτη μας πριν από εκατομμύρια χρόνια ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στον άνθρωπο, που προσπαθεί να συλλέξει όσο τον δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτούς μέσω των απολιθωμάτων. Το γεγονός ότι το είδος μας δεν συνυπήρξε ποτέ με το δικό τους, καθιστά τους δεινόσαυρους ακόμα πιο ενδιαφέροντες στα μάτια μας. Ίσως όμως θα έπρεπε να στρέψουμε την προσοχή μας σε ένα άλλο μικροσκοπικό πλάσμα, που «έβαλε τα γυαλιά στους δεινόσαυρους» στο αιώνιο παιχνίδι της επιβίωσης. Κι αυτό το πλάσμα είναι…  ο ταπεινός κοριός.

Μπορεί οι δεινόσαυροι να πήραν όλη τη δόξα, αλλά τελικά οι κοριοί ήσαν αυτοί που αποδείχτηκαν πιο ζόρικοι και ζούνε μέχρι σήμερα. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο -μάλλον απρόσμενο- συμπέρασμα ότι οι ενοχλητικοί κοριοί έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία που φθάνει σε βάθος τουλάχιστον 115 εκατομμυρίων ετών στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό έζησαν παράλληλα με τους δεινόσαυρους. Όταν δε οι τελευταίοι εξαφανίστηκαν πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια μετά από πτώση αστεροειδούς, οι κοριοί συνέχισαν… αγέρωχοι, σαν να μην έγινε τίποτα.

Δεινόσαυροι: Δέχονταν άραγε τα τσιμπήματα των κοριών

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Ροθ του νορβηγικού Πανεπιστημιακού Μουσείου του Μπέργκεν, που ανέλυσαν δείγματα DNA από 34 είδη κοριών διεθνώς, δημιούργησαν το πρώτο οικογενειακό δέντρο των εν λόγω εντόμων και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα βοηθήσει να βρεθούν νέοι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση στην εποχή μας των κοριών, οι οποίοι συνυπάρχουν με τους άτυχους ανθρώπους σε πολλά κρεβάτια ξενοδοχείων (και όχι μόνο).

Παραμένει ασαφές ποιοι ήσαν οι πρώτοι ξενιστές των κοριών κατά το μακρινό παρελθόν, αλλά μάλλον είναι απίθανο να έπιναν το αίμα των ίδιων των δεινοσαύρων. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένα διαφορετικό υποείδος κοριών παρασιτεί στους ανθρώπους κάθε περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια.

Exit mobile version