Σαλβίνι - Ιταλία: Ο ΥΠΕΣ της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, εμφανίστηκε με ένα ροζάριο στο χέρι, προκαλώντας την αντίδραση και του Βατικανού.
Σαλβίνι – Ιταλία: Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με την κίνηση του Ματέο Σαλβίνι. Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, σε προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του, της Λέγκας, εμφανίσθηκε με ένα κομποσκοίνι και έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας πως «είμαι βέβαιος πως η Παρθένος θα μας οδηγήσει στη νίκη». Πρόσφατα, ο ίδιος είχε κάνει επίδειξη δύναμης στη φιέστα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στο Μιλάνο.
«Μην ονομάζεις επί ματαίω το όνομα του Θεού», υπενθυμίζει ο Αντόνιο Σπαντάρο, διευθυντής της εφημερίδα Civilt à Cattolica, στον λογαριασμό του στο Facebook. «Τα ροζάρια και οι εσταυρωμένοι χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους, αλλά με τρόπο αντίστροφο απ’ ότι στο παρελθόν. Εάν προηγουμένως αποδιδόταν στον Θεό εκείνο που αντιθέτως θα έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του Καίσαρα, τώρα είναι ο Καίσαρας εκείνος που κρατά και προβάλλει εκείνο που είναι του Θεού», προσθέτει στο κείμενό του, στιγματίζοντας την πράξη του Ματέο Σαλβίνι.
Κατά του Σαλβίνι στρέφεται και το εβδομαδιαίο περιοδικό Famiglia Cristiana
«Tο ροζάριο που εμφάνισε ο Σαλβίνι και σφυρίγματα του πλήθους κατά του Πάπα Φραγκίσκου, ιδού το φετιχιστικός εθνικισμός», είναι ο τίτλος με τον οποίο το περιοδικό χαρακτήρισε την εκδήλωση στο Μιλάνο. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον ίδιο αρθρογράφο «σκηνογραφήθηκε το νιοστό παράδειγμα της εργαλειοποίησης της θρησκείας για να δικαιολογηθεί η συστηματική παραβίαση στη χώρα μας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενώσω ο δημεγέρτης της Λέγκας επιδείκνυε το Ευαγγέλιο, αποδιωκόταν άλλο ένα φορτίο από ανθρώπινες ψυχές και τα Ηνωμένα Έθνη μας καταδίκαζαν για το διάταγμα για την ασφάλεια». Και το περιοδικό που κάποτε είχε χρησιμοποιήσει κατά του Σαλβίνι την ευαγγελική ρήση Vade Retro (ύπαγε οπίσω μου) καταλήγει: «Τι άλλο χρειάζεται ακόμη για να προκαλέσει την αγανάκτηση των καθολικών;».
Αντίδραση και από το Βατικανό
Όμως η πιο ηχηρή αντίδραση κατά του Σαλβίνι προήλθε από το ίδιο το Βατικανό, εκ στόματος του καρδιναλίου γραμματέα του κράτους Πιέτρο Παρολίν: Πιστεύω πως η κομματική πολιτική διαιρεί, ενώ ο Θεός είναι για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το να επικαλείσαι τον Θεό για λογαριασμό μας είναι πάντοτε επικίνδυνο». Αλλά και στο επίσημο όργανο της Εκκλησίας, το Avvenire ένα σημείωμα χωρίς υπογραφή χαρακτηρίζει τον Σαλβίνι «σημαιοφόρο ενός ιδιοτελούς καθολικισμού, όλως διαφορετικού από την αυθεντία του Πάπα και της Εκκλησίας».
Υπερήφανος δηλώνει ο Σαλβίνι
Κριτικές που όμως δεν αγγίζουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος απαντά δηλώνοντας «υπερήφανος για την ιστορία και τις ρίζες μας και ότι δίνουμε παράδειγμα ενός πολιτισμού φιλόξενου και γενναιόδωρου». Μία φιλοξενία όμως, που ο Σαλβίνι δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει στους μετανάστες, ακόμη και εάν του το ζητεί η ίδια η Εκκλησία: «μου έγραψε η Ευρώπη, οι δικαστές, ο ΟΗΕ, πως παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μου έγραψε ένας καρδινάλιος εδώ, ένας καρδινάλιος εκεί το ίδιο. Σε όλους έδωσα την ίδια ευγενική απάντηση: χωρίς την άδειά μου δεν αποβιβάζεται κανένας».