Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τερέζα Μέι: Αύριο παραιτείται η Τερέζα Μέι, γράφουν οι Times
ΚΟΣΜΟΣ

Τερέζα Μέι: Αύριο παραιτείται η Τερέζα Μέι, γράφουν οι Times

Τερέζα Μέι: Στη σκιά του Brexit διεξάγονται οι Ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τερέζα Μέι: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Τερέζα Μέι, αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή της αύριο Παρασκευή. Την παραπάνω είδηση μετέδωσε η εφημερίδα The Times, χωρίς ωστόσο να επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, η Μέι θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο ωσότου αναδειχθεί ο/η διάδοχός της με μια διαδικασία δύο σταδίων. Σε αυτή τη διαδικασία, όπως ορίζει το βρετανικό Σύνταγμα, οι επικρατέστεροι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία 125.000 μελών των Τόρις, δηλαδή του Συντηρητικού Κόμματος.

Στο μεταξύ, ο BBC Radio ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι περισσότεροι Βρετανοί βουλευτές αναμένεται να παραιτηθούν τις επόμενες ώρες, ακολουθώντας το χθεσινό παράδειγμα της Άντρεα Λίντσομ. Η Λίντσομ, υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, υπέβαλε χθες το βράδυ την παραίτησή της δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία του Brexit, δηλ. της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η εκπομπή αυτή ενημερώθηκε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις υπουργών», μετέδωσε σήμερα η εκπομπή του BBC Today.

Τερέζα Μέι: Τι ανέφερε η Λίντσομ στην επιστολή της

Όπως ανέφερε η Λίντσομ στην επιστολή παραίτησής της, «δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit. Η Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ του Brexit, κάλεσε την Τερέζα Μέι «να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας». «Επομένως, με μεγάλη που λύπη και με βαριά καρδιά παραιτούμαι από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Στη σκιά του Brexit οι ευρωεκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η καθυστέρηση του Brexit σημαίνει πως οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίζουν σήμερα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σχεδόν το μοναδικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το διαζύγιο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν ανοίξουν οι κάλπες, το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, αναμένεται να έρθει πρώτο και οι Συντηρητικοί της Μέι βρίσκονται σε δεινή θέση.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ώρα Ελλάδας.

Βρετανία: Βαριές απώλειες για την στερλίνα

Νέα βουτιά κάνει σήμερα η στερλίνα, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ανακοινώσει την ημερομηνία της παραίτησής της.

Το βρετανικό νόμισμα σημειώνει βαριές απώλειες τις τελευταίες ημέρες. Η τελευταία προσπάθεια της Μέι να αποσπάσει υποστήριξη για το σχέδιό της αναφορικά με το Brexit, ξεσήκωσε ανταρσία χθες μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, βαθαίνοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία.

Η στερλίνα, υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του δολαρίου σε νέο χαμηλό 4,5 μηνών και συγκεκριμένα στα 1,2609 δολάρια. Είναι η χειρόυερη επίδοση του μήνα μέχρι στιγμής ενώ συνολικά έχει χάσει το 3,3% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Πτώση 0,3% σημείωνε και έναντι του ευρώ στις πρωινές συναλλαγές στο Λονδίνο, καθώς η ισοτιμία ευρώ – στερλίνας ήταν στο 1:88,385 πένες, κάτω από τα χθεσινά χαμηλά. Σημειώνεται ότι η στερλίνα υποχωρεί εδώ και 14 συνεχόμενες συνεδριάσεις έναντι του ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις