Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εκλογές 2019: Ενδιαφέρουσα έρευνα για τα social media – Αρνητική πρωτιά για τη Ρένα Δούρου
ΕΛΛΑΔΑ

Εκλογές 2019: Ενδιαφέρουσα έρευνα για τα social media – Αρνητική πρωτιά για τη Ρένα Δούρου

Εκλογές 2019: Πρώτη σε δημοσιότητα λόγω των… αρνητικών αναφορών έρχεται η υποψήφια περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Εκλογές 2019: Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ο υποψήφιος που προηγείται στη μάχη των social media, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Palo, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων από το διαδίκτυο και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεύτερος έρχεται η Ηλίας Κασιδιάρης, για τον οποίο, όμως, η πλειονότητα των αναφορών είναι αρνητικές.  Σε ότι αφορά στην περιφέρεια Αττικής, πρώτη σε δημοσιότητα έρχεται η Ρένα Δούρου, αλλά η δημοσιότητα αυτή προκύπτει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από αρνητικές αναφορές. Πρώτος σε θετικές αναφορές στην Περιφέρεια είναι ο Γιώργος Πατούλης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Palo για την ψηφιακή δημοσιότητα στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας και τις περιφερειακές της Αττικής:

Δημοτικές εκλογές

Μεταξύ των εννέα υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας, το μεγαλύτερο μερίδιο δημοσιότητας συγκεντρώνει ο Κ. Μπακογιάννης, με ποσοστό δημοσιεύσεων για τον ίδιο 36% επί των συνολικών 26.200 αναφορών σε Web και Social Media.  Ακολουθούν ο Ηλ. Κασιδιάρης, ο Ν. Ηλιόπουλος και ο Π. Γερουλάνος, με ποσοστά 20%, 19% και 12% αντίστοιχα, επί του συνόλου των αναφορών. Μερίδια από 4% και κάτω παρουσιάζουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Γ. Βουλγαράκης, Ν. Σοφιανός, Γ. Καραμπελιάς, Π. Κωνσταντίνου και Β. Καπερνάρος.

Χωρίς να διακυβεύεται η «πρωτιά» του, δραστικά μειώνεται το μερίδιο δημοσιότητας του Κ. Μπακογιάννη, όταν η ανάλυση εστιάζει στους μοναδικούς λογαριασμούς και ιστοσελίδες που δημοσιεύουν περιεχόμενο για τους υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή, ο Κ. Μπακογιάννης συγκεντρώνει το 26% της δημοσιότητας επί των συνολικών 11.300 μοναδικών χρηστών και ιστοσελίδων που αναρτούν περιεχόμενο για τους εννέα υποψηφίους.

Ακολουθούν οι Ηλ. Κασιδιάρης, ο Ν. Ηλιόπουλος και ο Π. Γερουλάνος, οι οποίοι εμφανίζουν ποσοστά πηγών που αναφέρθηκαν σε εκείνους πανομοιότυπα με εκείνα των μεριδίων δημοσιότητας επί των συνολικών αναφορών. Ποσοστά μοναδικών εμπλεκόμενων χρηστών/πηγών από 6% και κάτω συγκεντρώνουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, οι οποίοι αυξάνουν, όμως, τα ποσοστά τους, κατά μία μονάδα έκαστος, σε σύγκριση με την ανάλυση δημοσιότητας επί των συνολικών δημοσιεύσεων.

Οι ιστοσελίδες

Όπως φαίνεται, χρήστες και ιστοσελίδες που δημοσιεύουν για τον Κ. Μπακογιάννη είναι περισσότερο «παραγωγικοί», σε σύγκριση με τις πηγές που αναφέρονται στους υπόλοιπους υποψηφίους.  Όσον αφορά στο περιεχόμενο με αρνητικό πρόσημο εναντίον των υποψηφίων, η μέση παραγωγικότητα των χρηστών (μέσος αριθμός δημοσιεύσεων ανά χρήστη=πλήθος δημοσιεύσεων/πλήθος μοναδικών πηγών) είναι 1,48 αναφορές. Στην περίπτωση του Κ. Μπακογιάννη διαμορφώνεται, όμως, στις 1,56 αναφορές, όσο το ποσοστό αρνητικής δημοσιότητας για τον ίδιο ανέρχεται στο 19%.

Επάνω από τη μέση παραγωγικότητα των χρηστών, ως προς την αρνητική δημοσιότητα, βρίσκεται και η περίπτωση του Ηλ. Κασιδιάρη, για τον οποίο εμφανίζεται ο μέγιστος μέσος αριθμός αναφορών ανά χρήστη που «μίλησε» για τον ίδιο –κατά μέσο όρο, κάθε λογαριασμός που τοποθετείται αρνητικά απέναντι στον Ηλ. Κασιδιάρη δημοσιεύει 1,68 αναφορές.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών αναφορών, το οποίο ανέρχεται στο 34% των δημοσιεύσεων για τον ίδιο. Ανάμεσα στα υψηλότερα ποσοστά αρνητικής δημοσιότητας είναι και εκείνο του Π. Γερουλάνου (23%), για τον οποίο η «μέση παραγωγικότητα» των χρηστών κινείται κάτω από τον μέσο όρο. Στην περίπτωση του Ν. Ηλιόπουλου, από όσους χρήστες εκφράζονται αρνητικά, καθένας τους δημοσιεύει, κατά μέσο όρο, μόλις 1,29 αναφορές, που πρακτικά σημαίνει ότι η αναλογία εμπλεκόμενων μοναδικών χρηστών  – αρνητικών δημοσιεύσεων είναι περίπου 1 προς 1.

Μάλιστα, όσον αφορά στον εν λόγω αυξημένο μέσο αριθμό αναφορών που δημοσιεύονται ανά μοναδική πηγή για τον Κ. Μπακογιάννη, αυτός φαίνεται να διαμορφώνεται κυρίως από τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές ιστοσελίδες: Συγκεκριμένα, ενώ ο μέσος αριθμός ουδέτερων δημοσιεύσεων από ιστοσελίδες είναι περίπου 2 αναφορές στο σύνολο των δεδομένων, η μέση παραγωγικότητα ουδέτερου περιεχομένου ανά μοναδικό website είναι 6 αναφορές, στην περίπτωση του Κ. Μπακογιάννη. Πάνω από τον μέσο όρο είναι η κάλυψη και για τους Ν. Ηλιόπουλο και Π. Γερουλάνο, για τους οποίους κάθε ιστοσελίδα φαίνεται να δημοσιεύει, κατά μέσο όρο, περισσότερες από τρεις αναφορές.

Στο “κόκκινο” η Ρένα Δούρου

Μεταξύ των υπό μελέτη υποψηφίων για τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής, η Ρένα Δούρου κατέχει τη μερίδα του λέοντος, συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο δημοσιότητας με διαφορά, τόσο στο σύνολο των δημοσιεύσεων (52,9%) όσο και επί του συνόλου των μοναδικών χρηστών/ πηγών που «μίλησαν» για τους υποψηφίους (46,2%) –«χάνοντας» περίπου επτά μονάδες, όταν η ανάλυση εστιάζει στο δεύτερο σκέλος. Μάλιστα, τουλάχιστον το 30% των δημοσιεύσεων που αφορούν στη Ρένα Δούρου κάνουν ρητή αναφορά στο Μάτι και στις φονικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.

Ακολουθεί ο Θ. Τζήμερος και έπεται ο Γ. Πατούλης, ο οποίος, μάλιστα, αυξάνει το ποσοστό του κατά 2,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας 20,2%, όταν πρόκειται για το μερίδιο δημοσιότητας ως προς τους μοναδικούς χρήστες και μοναδικές πηγές που αναφέρθηκαν στον ίδιο. Ο Ηλ. Παναγιώταρος και ο Γ. Σγουρός συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα, με ποσοστά 4,9% και 3,1% αντίστοιχα, όταν πρόκειται για μερίδια δημοσιότητας επί των συνολικών αναφορών, και με ποσοστά 6,9% και 5,2% αντίστοιχα, όταν πρόκειται για μερίδια δημοσιότητας επί των μοναδικών εμπλεκόμενων χρηστών/ πηγών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις