Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

15

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευρωεκλογές: Ο Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει εκλογές τον Ιούνιο, εκτιμά το Bloomberg
ΑΝΤΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ

Ευρωεκλογές: Ο Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει εκλογές τον Ιούνιο, εκτιμά το Bloomberg

Ευρωεκλογές: Ένα απροσδόκητα καλό ή πολύ κακό αποτέλεσμα για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να παρακινήσει τον ηγέτη της χώρας να κηρύξει εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο.

Ευρωεκλογές: Την αρχή του τέλους για τον Αλέξη Τσίπρα ή την επιβεβαίωση της ικανότητάς του να επιβιώνει μπορεί να σηματοδοτήσουν αυτές οι ευρωεκλογές, μεταδίδει το Bloomberg σε άρθρο του για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων για τις κυβερνήσεις ορισμένων χωρών της ΕΕ και για το ποιος θα έχει τα ηνία της ΕΕ στα χέρια του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ένα απροσδόκητα καλό ή αιφνίδια κακό αποτέλεσμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να τον ωθήσει να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές ακόμη και για τον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα πρόωρο τέλος σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από παροχές αναζωπυρώνοντας τις εντάσεις με τους πιστωτές».

Και ολοκληρώνοντας την αναφορά του στις εξελίξεις που αναμένονται στην Ελλάδα μετεκλογικά το Bloomberg εκτιμά ότι «οι ευρωεκλογές αυτές μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους για τον Τσίπρα ή να επιβεβαιώσουν την ικανότητα του να επιβιώνει».

Μάλιστα,το Bloomberg παραθέτει μερικά από τα σημεία-κλειδιά των φετινών ευρωεκλογών, και τι θα σημαίνουν για το μέλλον της Ευρώπης.

Ελλάδα

Ένα απροσδόκητα καλό ή πολύ κακό αποτέλεσμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί να παρακινήσει τον «υποδαυλιστή» ηγέτη της χώρας να κηρύξει εθνικές εκλογές μέσα στον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του τον Οκτώβριο.

Αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα πρόωρο τέλος σε μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδο που χαρακτηρίζεται από παροχές και έχει αναζωπυρώσει την ένταση με τους πιστωτές. Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τον Τσίπρα ή να επιβεβαιώσει την ανθεκτικότητά του, τονίζει το πρακτορείο.

«Στριμωγμένη» Μέρκελ

Η Angela Merkel αντιμετωπίζει μια μάχη για να ολοκληρώσει την τέταρτη και τελευταία της θητεία. Η επιλεγμένη διάδοχός της, Annegret Kramp-Karrenbauer, έχει ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί εάν οι χριστιανοδημοκράτες χάσουν περισσότερη υποστήριξη στην ευρωπαϊκή ψήφο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ωθήσει τον διστακτικό εταίρο της συνασπισμού της Μέρκελ να διαλύσει την κυβέρνηση, ειδικά αν το κόμμα χάσει τον έλεγχο στην πόλη-κράτος της Βρέμης – ένα παραδοσιακό οχυρό του SPD – όπου οι ψηφοφόροι επιλέγουν επίσης μια νέα ηγεσία.

Ταπεινός Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν αντιμετωπίζει μια στενή μάχη με την Marine Le Pen σε αυτό που μοιάζει σαν επανάληψη του προεδρικού αγώνα του 2017. Αν χάσει, το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μεγάλα σχέδια του για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Περισσότεροι από έξι μήνες διαμαρτυριών από τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν ωθήσει τον Μακρόν να επιστρέψει πίσω στις βασικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές. Ένα κακό αποτέλεσμα απόψε μπορεί να τον ωθήσει περισσότερο προς ακόμα πιο ακριβές παραχωρήσεις.

Η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές αποτελεί σύμβολο της αποτυχίας της πρωθυπουργού Theresa May στο χειρισμό της για το Brexit. Ενώ πληρώνει το τίμημα αποχωρώντας στις 7 Ιουνίου, το χάος αυτό ανέδειξε έναν μεγάλο νικητή: τον Nigel Farage. Ο λαϊκιστής πολιτικός επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής για να ηγηθεί μιας νέας ομάδας – το Brexit Party – και φαίνεται ότι θα θριαμβεύσει και πάλι. Οι Συντηρητικοί της May, εν τω μεταξύ, προετοιμάζονται για το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, με μερικούς να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς καμία εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εύθραυστη Ιταλία

Αν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Salvini καταφέρει να φτάσει βαθύτερα στη βάση των Πέντε Αστέρων στον ιταλικό νότο στις σημερινές εκλογές της Κυριακής, θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές. Το πρόβλημα είναι ότι ο μήνας του μέλιτος με τους ψηφοφόρους του μπορεί να αρχίζει να τελειώνει και η πτώση του συμμάχου του στη Βιέννη, Heinz-Christian Strache, μετά από ένα πολιτικό σκάνδαλο δεν τον βοηθάει καθόλου.

Οι πιθανότητες του Sanchez

Οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης για πρώτη φορά σε 24 χρόνια, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τον πρωθυπουργό προς μια δεύτερη θητεία και να τον καταστήσει μια πολιτική δύναμη πέρα ​​από την Ισπανία. Μια νίκη την Κυριακή θα βοηθούσε επίσης τον Sanchez στο ευρύτερο σχέδιο να ξεπεράσει την Ιταλία στις τάξεις της Ευρώπης. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ δεν έχει παραδοσιακά τις πολιτικές επιρροές στις Βρυξέλλες που έχει η Νο3, η Ιταλία, αλλά ο Sanchez και μερικοί από τους βοηθούς του πιστεύουν ότι ο ευρωσκεπτικισμός της Ρώμης σημαίνει ότι είναι ώρα η Ισπανία να αναρριχηθεί πάνω από το οικονομικό της βάρος.

Αυστριακή Αναταραχή

Οι ψηφοφόροι έχουν την πρώτη ευκαιρία να πάρουν θέση μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του καγκελαρίου Sebastian Kurz από ένα θλιβερό βίντεο που εξέθεσε τον εταίρο του συνασπισμού. Μια ισχυρή εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο θα ενισχύσει το νεότερο ηγέτη της Ευρώπης, καθώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας ψήφου εμπιστοσύνης τη Δευτέρα. Για το εμπλεκόμενο Κόμμα της Ελευθέρων, η ψηφοφορία θα είναι μια δοκιμασία της ικανότητάς τους να ανατρέψουν το σκάνδαλο.

Ο Βασιλιάς της Ουγγαρίας

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να κυριαρχεί στις εκλογές όπως έκανε με κάθε εκλογές κατά την τελευταία δεκαετία. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι συμβαίνει στη συνέχεια. Εάν ο συντηρητικός ηγέτης επιστρέψει τυπικά στην άκρα δεξιά, μπορεί να αφαιρέσει τους υπόλοιπους ελέγχους στην εξουσίας του και να δημιουργήσει το πιο κοντινό πράγμα σε μια αυταρχική κυριαρχία εντός της ΕΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις