Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μπλοκάκια: Οδηγός ερωταπαντήσεων από την ΑΑΔΕ – Τι ισχύει για τη φορολογία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλοκάκια: Οδηγός ερωταπαντήσεων από την ΑΑΔΕ – Τι ισχύει για τη φορολογία

Μπλοκάκια: Δείτε αναλυτικά υπό ποιες προϋποθέσεις ο εργαζόμενος δικαιούται ετήσια έκπτωση φόρου

Μπλοκάκια: Οδηγό ερωταπαντήσεων εξέδωσε η ΑΑΔΕ προς διευκόλυνση των εργαζομένων που αμείβονται με μπλοκάκι. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητες του οδηγού είναι εκείνη που παραθέτει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας εργαζόμενος για να φορολογηθεί για τις αμοιβές του με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών. Η εν λόγω κλίμακα του εξασφαλίζει ετήσια έκπτωση φόρου έως 1.900-2.100 ευρώ που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636-9.545 ευρώ. Αυτό και άλλα ζητήματα για τα μπλοκάκια λύνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) με ένα αναλυτικό εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα των φορολογουμένων σχετικά με το πολύ σημαντικό αυτό θέμα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να φορολογηθούν οι αμοιβές ενός εργαζομένου με «μπλοκάκι» ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, δηλαδή με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα οι πέντε παρακάτω προϋποθέσεις.  Σε περίπτωση κατά την οποία δεν πληροί έστω και μία από τις πέντε παρακάτω προϋποθέσεις τότε οι ετήσιες αμοιβές του από το «μπλοκάκι» φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 20.000 ευρώ και με 29%-45% για το τμήμα των ετησίων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ.

Μπλοκάκια: Οι πέντε προϋποθέσεις για έκπτωση φόρου

1) Ο φορολογούμενος θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2) Θα πρέπει, επίσης, να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως «ελευθέριο επάγγελμα». Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας.

3) Θα πρέπει, επιπλέον, να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

4) Δεν θα πρέπει να εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.

5) Θα πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες του, βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, σε τρεις το πολύ εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει το 75% τουλάχιστον των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις