Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΥΡΙΖΑ – Δικαιοσύνη: «Όχι» ΝΔ σε κυβέρνηση για την αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – Δικαιοσύνη: «Όχι» ΝΔ σε κυβέρνηση για την αλλαγή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο

ΣΥΡΙΖΑ - Δικαιοσύνη: Με ένα ηχηρό «όχι» απάντησε η ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση σε αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου.

ΣΥΡΙΖΑ – Δικαιοσύνη: Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Στην απάντησή του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνει λόγο για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και τονίζει ότι «είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο».

«Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του, ο Μιχάλης Καλογήρου επεσήμανε πως τηρήθηκε απόλυτα η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής, μετά τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ολόκληρη η απάντηση της ΝΔ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία. Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του» τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες. 

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.

Με εκτίμηση,

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Δικαιοσύνης ΝΔ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεύθυνε πρόσκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση ώστε η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου και υπογραμμίστηκε πως η κυβέρνηση είναι κατοχυρωμένη για να προχωρήσει τη διαδικασία αυτή. Φαίνεται, όμως, πως τελικώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην ανεβάσει άλλο το πολιτικό θερμόμετρο, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις πρόωρες κάλπες.

Ολόκληρη η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30η Ιουνίου. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των Ανωτάτων Δικαστηρίων που κοσμούν την Δικαιοσύνη.

Μετά τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφασή του να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών για την 7η Ιουλίου 2019, δηλαδή σε χρόνο μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας επιλογής. Συνεπώς, η διαδικασία προεπιλογής ολοκληρώθηκε κατά το νόμο προ της διενέργειας των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δε διαδικασία επιλογής ολοκληρώνεται άμεσα, προκειμένου να μην παραμείνουν κενές, κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές διαδικασίες και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του κόμματός σας εκφράστηκε η διαφωνία σας ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, με το σκεπτικό ότι η απόφαση για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στην ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων «θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 49 παρ. 3 τελευταίο εδάφιο), αντιλαμβανόμενος όμως το πολιτικό ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει και επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας συνιστά «δέσμευση» οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της Κυβέρνησης, να επιλεγούν ο επόμενος Πρόεδρος και Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις Αντιπρόεδροι του

Συμβουλίου της Επικρατείας από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τιμώντας έτσι τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν ήδη προεπιλεγεί, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ισχυρό μήνυμα συναίνεσης στο συνταγματικό αυτονόητο του σεβασμού μας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Με τιμή,
Μιχάλης Καλογήρου
Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας
& Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Δυσφορία ΚΙΝΑΛ για την επιστολή Καλογήρου στην ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση με τους δημοσιογράφους, είπε πως «αν ο κ. Μητσοτάκης αποδεχθεί- την πρόταση Καλογήρου για συναινετική αναζήτηση των νέων επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων- τότε θα πρόκειται για ακόμη μια ένδειξη ότι υπάρχουν υπόγειες συζητήσεις και συνεννοήσεις».

Προσέθεσε ότι το timing είναι προβληματικό, απαράδεκτο και αντισυνταγματικό και οτι είναι αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η κυβέρνηση τώρα, σε ορισμό προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις