Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / 10ετές ομόλογο: Κάτω από 3% το επιτόκιο του – Οι πολιτικές εξελίξεις «απογειώνουν» την οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10ετές ομόλογο: Κάτω από 3% το επιτόκιο του – Οι πολιτικές εξελίξεις «απογειώνουν» την οικονομία

10ετές ομόλογο: Νέο ιστορικό χαμηλό που μαρτυρά τη θετική αντίδραση των αγορών

10ετές ομόλογο: Σε ιστορικό χαμηλό έφθασε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, καθώς για πρώτη φορά μειώθηκε κάτω από το 3%, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές, η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η κήρυξη πρόωρων εκλογών, είχαν θεαματική επίδραση στις αγορές τις τελευταίες μέρες. Η επίδραση αυτή είναι εμφανής στο Χρηματιστήριο που καταγράφει ράλι, αλλά κυρίως στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Όπως φαίνεται οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,904%, ενώ  λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, υποχωρούσε στο 2,98%, σημειώνοντας πτώση επτά μονάδων βάσης. Το 5ετές σημειώνει υποχώρηση κατά 7,4 μονάδες βάσης, κυμαίνεται στο 1,81%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του ελληνικού δανεισμού υποχωρεί σε μια περίοδο μάλιστα που οι διεθνείς αγορές υφίστανται πιέσεις λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία και του διεθνούς εμπορικού πολέμου. Σύμφωνα με το Reuters, πτώση σημείωσαν σήμερα γενικότερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με αυτές των γερμανικών 10ετών τίτλων να υποχωρούν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,209%, καθώς η ξαφνική απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες αγορές και ενίσχυσε τους φόβους μίας οικονομικής ύφεσης.

Ισχυρές πιέσεις στα Ιταλικά ομόλογα

Ωστόσο, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, ως αντίδραση στις μαζικές πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού με μεγαλύτερο κίνδυνο και λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις πολιτικές της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν 15 μονάδες βάσης στο 0,80%, ενώ η διαφορά της απόδοσης των 10ετών ιταλικών τίτλων από των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Η Τράπεζα της Ιταλίας προειδοποίησε σήμερα ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί φέτος περισσότερο από ότι προβλέπει η κυβέρνηση και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη μείωσή του. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις