Εθνικές εκλογές 2019: Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στις κάλπες υπό το βάρος του ισχυρού σοκ, δέχεται τα πυρά της Αντιπολίτευσης για μεθοδεύσεις.
Εθνικές εκλογές 2019: Ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μάχονται για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου υπό το βάρος της ήττας των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές, δέχεται τα πυρά της Αντιπολίτευσης για αδιαφανείς ενέργειες, με τις καταγγελίες να είναι βαριές. Το ίδιο βαριές όμως, είναι οι υπόνοιες και για ρουσφέτια που τυχόν επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση ή άλλα μέτρα, για προεκλογικές σκοπιμότητες, με στόχο να δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, το ζήτημα της Δικαιοσύνης παραμένει μείζον και ανοίγει νέα μέτωπα.
Η ΝΔ προειδοποίησε ότι είναι αυτονόητο ότι, μετά την παραδοχή της ήττας και την προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, «η υπό προθεσμία κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια και πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης.» Το Μαξίμου απάντησε ότι «η χώρα έχει Σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες» και αναρωτήθηκε «γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου», μήπως φοβάται κάτι.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται από την Αντιπολίτευση ότι πάει να ελέγξει τη δικαιοσύνη διότι φοβάται ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα λειτουργήσει ρεβανσιστικά και θα ανοίξει τους φακέλους των θεμάτων της διακυβέρνησης Τσίπρα που είχαν σκιές.
Η Βουλή και τα ρουσφέτια
Η Πειραιώς εκτιμά ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 10 Ιουνίου για να ζητήσει την προκήρυξη εκλογών όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, ενώ δήλωσε στην αρχή ότι θα το κάνει το βράδυ του β’ γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, στις 2 Ιουνίου. Ο στόχος του είναι να παρατείνει την λειτουργία της Βουλής έστω και για λίγες ημέρες ακόμη.
Υποψίες υπάρχουν και για τυχόν διορισμούς οκτάμηνων ή άλλων συμβασιούχων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών και ελάχιστες εβδομάδες πριν την προσφυγή στις κάλπες στις 7 Ιουλίου το Μέγαρο Μαξίμου δρομολογεί την επιβολή ηγεσίας της αρεσκείας της στην ελληνική δικαιοσύνη ενώ παράλληλα ετοιμάζει το άνοιγμα της Βουλής για την ψήφιση με fast track διαδικασίες ρουσφετολογικών διατάξεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί νομοθετικό έργο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα εισαχθεί κάποιο ήπιο νομοσχέδιο στο οποίο όμως θα προστεθούν δεκάδες προβληματικές τροπολογίες καθώς υπάρχου «εκκρεμότητες» που αφορούν την οριστικοποίηση διορισμών από το υπουργείο Εσωτερικών, τη στελέχωση κρίσιμων θέσεων στον χώρο της εκπαίδευσης, θέματα ενέργειας, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και τον τρόπο διάθεσης σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης.
Καρατομήσεις σε δημόσιους φορείς
Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην ¨καρατόμηση» του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ Δημήτρη Τζώρτζη αποδίδοντάς του ευθύνες για τη δρομολόγηση νομικών κινήσεων εναντίον της συνεχιζόμενης απεργίας των εργολαβικών εργαζομένων της επιχείρησης.
Ο Δημήτρης Τζώρτζης είχε προσφύγει κατά της απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, κίνηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας το οποίο ζήτησε να ανακληθεί η σχετική νομική κίνηση.
Συγκεκριμένα χθες θυροκολλήθηκε αγωγή κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η Πανελληνιά Ομοσπονδία Ενέργειας στη ΔΕΠA και κατά των δύο σωματείων μελών της (ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ και ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ) για την συμμετοχή τους στην απεργία. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, η αγωγή τυπικά έγινε από τις δύο εργολαβικές εταιρείες, αλλά επί της ουσίας δόθηκε η εντολή από τους Διοικούντες της ΔΕΠΑ.
Δεδομένου ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας επιτέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξέλιξη αυτή, ο κ. Σταθάκης προχώρησε στην «καρατόμηση» του κ. Τζώρτζη, φοβούμενος τις πολιτικές προεκτάσεις.
Να σημειωθεί πως οι περίπου 140 εργολαβικοί εργαζόμενοι της ΔΕΠΑ είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τον κ. Σταθάκη πως θα προσληφθούν. Προχθές όμως ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του σωματείου τους πως λόγω εκλογών δεν μπορεί να προχωρήσει καμία πρόσληψη παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας πριν από περίπου δύο μήνες για την απορρόφησή τους από τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου.