Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι θεσμοί διαπιστώνουν πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ έχει επιβραδυνθεί.
Παροχές Τσίπρα: Με αιχμηρό τόνο σχολίασαν ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί τις παροχές που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση πριν τις πρόσφατες εκλογές, τονίζοντας πως αποτελούν σοβαρό πισωγύρισμα. Αναφερόμενος σε συνέντευξη Τύπου στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι θεσμοί διαπιστώνουν πως το μεταρρυθμιστικό μομέντουμ έχει επιβραδυνθεί.
«Η έκθεση δείχνει πως το πακέτο παροχών έχει κόστος και δεν προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να μη διαταραχθεί η πρόοδος των τελευταίων χρόνων και η έξοδος της χώρας στις αγορές. Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για λάθη», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Λαμβάνοντας το λόγο, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί είπε πως αν και η Ελλάδα ξεκίνησε καλά στη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο πλέον καταγράφονται μια σειρά καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις. Σε ότι αφορά στο πακέτο παροχών δεν θέλησε να υψώσει πρόσθετα τους τόνους και είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν τα στοιχεία για να προσδιοριστούν επακριβώς τα κόστη.
Να σημειωθεί πως σε πίνακα πως εμπεριέχεται στην έκθεση των θεσμών υπάρχει η αναφορά ότι οι προεκλογικές παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το Μάιο θα κοστίσουν μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ το 2019 και μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020.
Δημοσιονομική «νάρκη» 2,5 δισ. ευρώ οι παροχές Τσίπρα για το 2019
Την εκτίμηση ότι οι προεκλογικές παροχές που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα το Μάιο θα κοστίσουν μεταξύ 1,1% και 1,4% του ΑΕΠ το 2019 και μεταξύ 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ το 2020 διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Αυτό σημαίνει πως το κόστος των παροχών για φέτος μπορεί να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ και να αυξηθεί στα 2,7 δισ. ευρώ το 2020. Στην έκθεση σημειώνεται πως στις 15 Μαΐου 2019 και μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν δέσμη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτιμούν πως θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και μετά.
@EU_Commission : The Greek authorities adopted a package of permanent fiscal measures, which the European institutions estimate will have a fiscal cost of more than 1% of GDP in 2019 and beyond. https://t.co/K896OQwYPo pic.twitter.com/YfWiKje5Xh
— Thanasis Koukakis (@nasoskook) June 5, 2019
Όπως τονίζεται, τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα συστήματα δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις. Στο σημείο αυτό αποσαφηνίζεται πως οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων ποικίλλουν ανάλογα με τον αντίκτυπό που θα έχουν οι ρυθμίσεις οφειλών και είναι υψηλότερες από εκείνες των ελληνικών αρχών.