Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Λονδίνο: Τα σχέδια της 1ης στον κόσμο πισίνας infinity 360° σε ουρανοξύστη προκαλούν… ίλιγγο
PLUS

Λονδίνο: Τα σχέδια της 1ης στον κόσμο πισίνας infinity 360° σε ουρανοξύστη προκαλούν… ίλιγγο

Λονδίνο: Άκρως ακατάλληλη για υψοφοβικούς

Λονδίνο: Θέα 360 μοιρών στο Λονδίνο θα προσφέρει μια καταπληκτική πισίνα σε οροφή ουρανοξύστη, η κατασκευή της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά. Θα πρόκειται για την πρώτη πισίνα Infinity 360° σε οροφή κτιρίου που θα φτιαχτεί ποτέ, και τα σχέδιά της που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα κόβουν πραγματικά την ανάσα. Οι μακέτες απεικονίζουν μια πισίνα με διάφανα τοιχώματα και διάφανο πάτο, η οποία θα βρίσκεται στην οροφή ενός κτιρίου ύψους 220 μ., το οποίο θα κατασκευάσει η ίδια εταιρεία, η κατασκευαστική Compass Pools.

Σύμφωνα με τον κύριο σχεδιαστή και τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, Alex Kemsley, η είσοδος στην εντυπωσιακή πισίνα χωρητικότητας 600.000 λίτρων θα γίνεται μέσω μιας περιστρεφόμενης σκάλας που θα «ανυψώνεται» όταν κάποιος θέλει να μπει στο νερό. «Θυμίζει λίγο υποβρύχιο ή ταινία του Τζέιμς Μποντ», είπε χαρακτηριστικά ο σχεδιαστής. Για την κατασκευή της πισίνας έχει επιστρατευτεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το νερό θα θερμαίνεται με βιώσιμο τρόπο, χρησιμοποιώντας ενέργεια που εκλύεται από το σύστημα κλιματισμού του ουρανοξύστη. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για τον πάτο και τα τοιχώματα θα είναι το ακρυλικό, αφού αντανακλά το φως στο ίδιο μήκος κύματος με το νερό, και έτσι η πισίνα θα φαίνεται απολύτως διαφανής.

Σύμφωνα με την Compass Pools, η κατασκευή του ουρανοξύστη που θα ονομάζεται Infinity London θα ξεκινήσει το 2020, εφόσον οριστικοποιηθεί η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Λονδίνο: Τι είναι οι infinity pools

Μια πισίνα infinity (υπερχείλισης) είναι μια πισίνα η οποία προκαλεί την οφθαλμαπάτη ότι το νερό φτάνει μέχρι τον ορίζoντα ή ακόμα ότι εξαφανίζεται ή επεκτείνεται επ’ άπειρον. Η οπτική αυτή ψευδαίσθηση επιτυγχάνεται με την κατασκευή της πισίνας με υπερυψωμένο τοιχίο, επάνω από το οποίο υπερχειλίζεται το νερό, εξ ου και το όνομα “infinity pool”. Με αυτόν τον τρόπο το νερό φαίνεται να ρέει στο άπειρο, ειδικά όταν αντικατοπτρίζεται ο ορίζοντας.

Οι πισίνες υπερχείλισης είναι ακριβές και για την κατασκευή τους απαιτείται εκτεταμένος δομικός, αρχιτεκτονικός και μηχανολογικός σχεδιασμός, επειδή συχνά χτίζονται σε επισφαλή σημεία (προεξοχές ή άκρα κτιρίων, βουνοκορυφές ή πλαγιές, κοντά σε θάλασσα) και είναι αναγκαία μια γερή δομή. Η μηχανολογική δομή πρέπει να βασίζεται στις γεωολογικές συνθήκες του τόπου. Συνήθως το υψηλό κόστος κατασκευής οφείλεται στο σύστημα βάσης που κρατά την πισίνα αγκυρωμένη σε μια πλαγιά.

Το άκρο της πισίνας καταλήγει σε υπερχειλιστή που βρίσκεται 1,6 με 6,4 χιλιοστά πιο χαμηλά από το απαιτούμενο επίπεδο νερού της πισίνας. Το νερό περνά πάνω από το τοιχίο, πέφτει σε έναν συλλέκτη και από εκεί οδηγείται, μέσω αντλίας, πάλι στην πισίνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις