Ευθανασία - 17χρονη: Νέα δεδομένα αλλάζουν την υπόθεση της Noa Pothoven που τελικά δεν έβαλε τέλος στη ζωή της μέσω ευθανασίας.
Ευθανασία – 17χρονη: Διευκρινίσεις για τα αίτια θανάτου της 17χρονης Noa Pothoven (Νόα Ποτχόφεν), η ιστορία της οποίας συγκλόνισε όχι μόνο την ολλανδική κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, έδωσε η κλινική Λεφενσαϊντεκλίνικ της Χάγης, καθώς η είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Η γλυκιά νεαρή, από την πόλη Άρνεμ της Ολλανδίας, έδωσε τέλος στη ζωή της, μετά από μεγάλη μάχη με τον πόνο και την κατάθλιψη.
Η αρχική είδηση, όπως μεταφράστηκε στα αγγλικά από μεγάλα πρακτορεία και ειδησεογραφικούς οργανισμούς απέδιδε τον θάνατό της σε ευθανασία, που είναι νόμιμη στην Ολλανδία υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Ωστόσο, η κοπέλα πέθανε επειδή σταμάτησε να σιτίζεται και να πίνει νερό. Σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές, η ευθανασία στην Ολλανδία γίνεται να γίνει είτε με τον γιατρό να δίνει τα φάρμακα στον ασθενή, που τα παίρνει μόνος του, είτε απευθείας.
Ωστόσο, η 17χρονη έκανε χρήση του δικαιώματός της να σταματήσει να τρώει και να πίνει νερά και αρνήθηκε την ιατρική περίθαλψη, με την κατανόηση των γονέων της και των γιατρών, που δεν την ανάγκασαν να πάρει τροφή. Στην αυτοβιογραφία της, η Νόα αφηγείται τον αγώνα της με τις σκέψεις αυτοκτονίας και κατάθλιψης μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις που υπέστη στα 11 της χρόνια, ενώ βιάστηκε σε ηλικία 14 ετών.
Πριν προσεγγίσει μία κλινική ευθανασίας στη Χάγη, το 2018, η Νόα είχε υποβληθεί σε εκτενείς ψυχιατρικές θεραπείες και επιβίωσε από πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Όμως η κλινική αρνήθηκε να τη βοηθήσει να πεθάνει.
«Νομίζουν ότι είμαι πολύ νέα για να πεθάνω. Νομίζουν ότι πρέπει να ολοκληρώσω τις θεραπείες μου και ότι ο εγκέφαλός μου θα πρέπει να μεγαλώσει. Αυτό διαρκεί μέχρι τα 21 μου. Είμαι συντετριμμένη γιατί δεν μπορώ να περιμένω τόσο πολύ πια», είχε πει στην τοπική εφημερίδα De Gelderlander. Το λάθος στην αναμετάδοση της είδησης οφείλεται στις λεπτές έννοιες του Ολλανδικού νόμου, όπου η ευθανασία έχει επιτραπεί από το 2002 και επιτρέπει σε ασθενείς σε τελευταίο στάδιο και άνω των 12 ετών να δώσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ, μεταξύ άλλων, χρειάζεται και συναίνεση τουλάχιστον δύο γιατρών. Ωστόσο, ο θάνατος της 17χρονης δεν σχετίζεται με τον συγκεκριμένο νόμο.
Το Βέλγιο και η Ολλανδία έγιναν οι πρώτες χώρες που νομιμοποίησαν την ευθανασία το 2002 για ασθενείς στο τελευταίο στάδιο για τους οποίους δεν υπάρχουν πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάστασή τους. Με βάση την ολλανδική νομοθεσία, τουλάχιστον δύο γιατροί πρέπει να πιστοποιήσουν ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λογική λύση για τον ασθενή.
Η Νόα Ποτχόφεν έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης σε ηλικία 11 ετών. Τρία χρόνια αργότερα βιάστηκε δύο φορές. Είχε ανακοινώσει η ίδια ότι ήθελε να πεθάνει, όμως το μήνυμά της στο Instagram έχει πλέον διαγραφεί. «Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα πεθάνω. Είναι η στιγμή που σταματώ να τρώω και να πίνω και μετά από πολλές συζητήσεις… αποφασίστηκε να με αφήσουν να φύγω επειδή η ζωή μου είναι αφόρητη» έγραψε χαρακτηριστικά…