ΗΠΑ – Τουρκία: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε, ξανά, η Ουάσινγκτον. Δια στόματος του Μάθιου Πάλμερ, βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των εξαγγελιών της Άγκυρας που δέχθηκε νέο «ράπισμα» και για τα F-35- για γεωτρήσεις στην περιοχή. «Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάθιου Πάλμερ.
Ο Πάλμερ, ύστερα από τη σειρά επαφών που είχε στη Λευκωσία, ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει, κατ’ ιδίαν, το ζήτημα σε Τούρκους αξιωματούχους, με τον ίδιο να απαντά ότι «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια». Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων ως μια σημαντική εξέλιξη, ενώ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακές της». Ο Μάθιου Πάλμερ, στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων».
Ο δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ ζήτησε από τον βοηθό υφυπουργού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να σχολιάσει το υφιστάμενο εμπάργκο όπλων επί της Κύπρου, ως χώρας – εταίρου των ΗΠΑ, και εκείνος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
«Η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός εταίρος, ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα Υπάρχει ένας αριθμός νομοσχεδίων στο Καπιτώλιο. Θα δούμε τι θα γίνει στο Καπιτώλιο». Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης ο Μάθιου Πάλμερ εξέφρασε, εκ νέου, την υποστήριξη και συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.
«Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο σχήμα 3+1. Ορισμένες από αυτές τις επαφές θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, αλλά κάποιες θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε επίπεδο εργασίας, όπου μπορούμε να φέρουμε μαζί ειδικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να εργαστούν μαζί για να υπάρξει πρόοδος στους κοινούς μας σκοπούς» σημείωσε.
Τουρκία σε ΗΠΑ: «Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση»
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας αποκρίθηκε με χαμηλούς τόνους σε ένα σχέδιο των ΗΠΑ να απομακρύνει την Άγκυρα από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35,λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν μια λύση. Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε επιστολή στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Πέμπτη, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή, όπου περιγράφει τα βήματα που θα λάβει η Ουάσινγκτον τις επτά επόμενες εβδομάδες για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα, με σκοπό να τερματίσει τη συμμετοχή της έως τις 31 Ιουλίου.
Το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα παραδέχθηκε απλώς ότι έλαβε την επιστολή για την οποία είπε ότι «καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών», χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στο πρόγραμμα των F-35. Όπως αναφέρει: «η επιστολή εκφράζει την προσδοκία ότι θα εξευρεθεί λύση στα υπάρχοντα προβλήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και ότι θα συνεχιστεί η συνολική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας και τονίζει τη σημασία να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».
Η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της να προχωρήσει κανονικά με τα σχέδια για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως «αποκλείεται» η Άγκυρα να υποχωρήσει από τη συμφωνία που προκάλεσε εντάσεις με την Ουάσινγκτον, σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.«Έχετε ακόμη την επιλογή να αλλάξετε πορεία για τους S-400», γράφει ο Σάναχαν στην επιστολή του.
Το πρώτο βήμα των ΗΠΑ θα είναι να μην προσκληθεί η Τουρκία σε ένα στρογγυλό τραπέζι για τα F-35 την ερχόμενη εβδομάδα στο Βέλγιο. Οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται στα F-35 θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ έως τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Πώς S-400, ΑΟΖ και Αιγαίο απομονώνουν την Τουρκία
Αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον το έχουν καταστήσει πάντως σαφές σε όλους τους τόνους. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στείλει «τελεσίγραφο» στον Τούρκο ομόλογό του και το αμερικανικό κογκρέσο έχει ρίξει σειρά προειδοποιητικών «βολών»… Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας φαίνεται πως βρίσκονται πλέον σε κομβικό σημείο. Οι ΗΠΑ πιέζει ασφυκτικά την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, όχι, όμως, μόνο για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά πλέον για τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Μάλιστα, ο Σάναχαν έκανε λόγο για «επικίνδυνες και αντιεπαγγελματικές» ενέργειες της Τουρκίας, πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη.
Ο κ. Αποστολάκης, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, έθεσε σε όλες τις συναντήσεις του το θέμα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, εστιάζοντας κυρίως στον αποσταθεροποιητικό κίνδυνο που δημιουργείται από την προοπτική υλοποίησης των σχεδίων της Άγκυρας για διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.