Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παλαιοκώστας – βιβλίο: Η απόδραση και η ζωή του – Ο επικηρυγμένος ληστής, γράφει για όλα (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Παλαιοκώστας – βιβλίο: Η απόδραση και η ζωή του – Ο επικηρυγμένος ληστής, γράφει για όλα (vid)

Παλαιοκώστας - βιβλίο: Τίτλος του βιβλίου είναι «Μια Φυσιολογική Ζωή, Δράσεις και Αποδράσεις ενός Επικηρυγμένου» και κυκλοφορεί από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων»,

Παλαιοκώστας – βιβλίο: Στην κυκλοφορία βρίσκεται από χθες το βιβλίο του επικηρυγμένου ληστή Βασίλη Παλαιοκώστα. Τίτλος του βιβλίου είναι «Μια Φυσιολογική Ζωή, Δράσεις και Αποδράσεις ενός Επικηρυγμένου» και σ’ αυτό, ο Βασίλης Παλαιοκώστας μιλά για τα χρόνια που βρισκόταν ως δραπέτης στα βουνά της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.  Στο βιβλίο του περιγράφει, ακόμη, γεγονότα της παράνομης δράσης του όπως την απαγωγή του επιχειρηματία Χαΐτογλου αλλά και τις δύο αποδράσεις με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.  Ο επικηρυγμένος με 1 εκατ. ευρώ από την Interpol εγκληματίας εξιστορεί γεγονότα που συντάραξαν το πανελλήνιο από τη δική του οπτική γωνία.

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ, και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ. Εις βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί εντάλματα προσωρινής κράτησης και εντάλματα σύλληψης που συνεχώς επικαιροποιούνται. Συγκεκριμένα, εκρεμμούν το Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το 2009 για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης του 2004, οι αποφάσεις του Τριμελούς Εφετείου Α΄ βαθμού με την οποία καθορίστηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών (από την οποία εκκρεμούν τα 18 χρόνια ακόμη) με βάση τις καταδικαστικές αποφάσεις 33 ελληνικών δικαστηρίων που τον καταδίκασαν για τα αδικήματα της αρπαγής, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη κατοχή όπλου και υπεξαγωγή εγγράφου.

Πετώντας προς τη γλυκιά ελευθερία…

«Η αδρεναλίνη έσπαγε κοντέρ. Όλα φαίνονταν να εξελίσσονται σε αργή κίνηση, σε μια τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα. Ένιωθα πως έβλεπα το κάθε γύρισμα του έλικα, τον κάθε κόκκο άμμου που πεταγόταν στον αέρα και αισθανόμουν το κάθε κύμα ήχου να χτυπά τα τύμπανα των αυτιών μου. Για μερικά δεύτερα το ελικόπτερο έμεινε να αιωρείται ένα μέτρο πάνω απ’ τη γη μέχρι να μπούμε και αμέσως ξεκίνησε την άνοδο με ακόμη πιο θορυβώδη τρόπο. Σε λίγο, αφήναμε πίσω μας το κτιριακό συγκρότημα του Κορυδαλλού, πετώντας προς τη γλυκιά ελευθερία», γράφει σχετικά με την απόδραση ο Βασίλης Παλαιοκώστας στο βιβλίο του.

«Το χρήμα για εμάς είχε αξία μόνο όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων που μας χρειάζονταν για να διατηρούμε την ελευθερία μας (που δεν ήταν λίγα). Τέτοια έξοδα μπορούσαν να καλυφθούν από μια ληστεία τράπεζας το χρόνο, αν δεν είχαμε σκοπό να το κουνήσουμε απ’ την Ελλάδα. Η απαγωγή επιλέχθηκε ακριβώς γιατί είχαμε αποφασίσει να την εγκαταλείψουμε για πάντα», αναφέρει σχετικά με την απαγωγή του επιχειρηματία Χαΐτογλου.

Ο Παλαιοκώστας αναφέρει στο βιβλίο του πως η ΕΛΑΣ προσπάθησε να του φορτώσει μια σειρά από εγκλήματα που ουδέποτε διέπραξε. «Ό,τι άλλο έχει να κάνει με ένοπλη ληστεία και κατηγορήθηκα ήταν πλεκτάνες – χρεώματα της  ΕΛΑΣ. Έως και τώρα δεν έχω διαπράξει ποτέ ένοπλη ληστεία σε οποιονδήποτε άλλον οργανισμό πέρα από τράπεζες. Κυριολεκτώ! Δεν ξόδεψα την περισσότερη ζωή μου για να υπηρετώ το ψέμα. Δυστυχώς σε κοινωνίες που βασιλεύει το ψέμα, μόνο αν είσαι καταζητούμενος μπορεί να ακούσεις αλήθειες».

https://www.youtube.com/watch?v=gZqZ-MwIjHI

Παλαιοκώστας απόδραση: Η δεύτερη, το 2009

Οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι είχαν τον Φεβρουάριο του 2009 – και ενόψει της δίκης τους για την προ τριών χρόνων απόδρασή τους – μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου κρατούνταν στα κελιά της απομόνωσης, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιώς. Για αυτήν την υπόθεση συνολικά κατηγορούνταν 11 άτομα, ανάμεσα στα οποία και οι Βασίλης Στεφανάκος και Γιώργος Τσακογιάννης σαν οι ιθύνοντες νόες της επιχείρησης απόδρασης καθώς και οι συνεργοί που υπέθαλψαν τους δραπέτες.

Η δίκη είχε οριστεί να αρχίσει την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου του 2009 αλλά  την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009, ένα ελικόπτερο καταφτάνει και πάλι πάνω από τον προαύλιο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού, παραλαμβάνει τους Παλαιοκώστα και Ριζάι, και εξαφανίζεται παρά τους πυροβολισμούς που δέχτηκε από τους φύλακες του προαυλίου με κατεύθυνση προς το Καπανδρίτι.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του πιλότου και άλλων αυτοπτών μαρτύρων, το ελικόπτερο ξεκίνησε στις 13:30 από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με μοναδικό επιβάτη τον πιλότο του. Όπως είχε δηλώσει και στο σχέδιο πτήσης του, φτάνει στις 14:30 στην Ιτέα, όπου παραλαμβάνει δυο άτομα (έναν άντρα και μια γυναίκα) και επιστρέφει. Πάνω από την Ελευσίνα, απειλούν με όπλο τον πιλότο και τον αναγκάζουν να κατευθυνθεί προς τις φυλακές Κορυδαλλού.

Περίπου στις 16:00 φτάνουν πάνω από το συγκρότημα των φυλακών, ρίχνουν ανεμόσκαλα, την οποία ανεβαίνουν οι Ριζάι και Παλαιοκώστας, που βρίσκονταν στο προαύλιο χώρο των απομονωτηρίων της φυλακής, στην τρίτη πτέρυγα, και εξαφανίζονται. Στο Πολυδένδρι Καπανδριτίου εγκαταλείπουν το ελικόπτερο και τον πιλότο, δεμένο και φιμωμένο, επιβιβάζονται σε ένα τζιπ και φεύγουν προς την Εθνική οδό.

Μετά και την δεύτερη αυτή δραπέτευση, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο για αρκετές ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η Αστυνομία, θα ανακαλύψει τους δυο δραπέτες στην περιοχή των Μεγάρων και του Αλεποχωρίου Αττικής, τον Απρίλιο του 2009.

Το τζιπ το οποίο οδηγούσε ο Παλαιοκώστας, έπεσε σε μπλόκο της Αστυνομίας στις 14 Απριλίου, αλλά παρόλο που οι αστυνομικοί πρόλαβαν να πυροβολήσουν και να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, ο Παλαιοκώστας έφυγε τρέχοντας και χάθηκε μέσα στο δάσος. Λίγες μέρες αργότερο, στον παραλιακό δρόμο του Αλεποχωρίου, οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το κρησφύγετο των δυο δραπετών στο οποίο βρέθηκαν υλικά μεταμφίεσης, περούκες, γυαλιά, 3 πλαστές άδειες οδήγησης, 2 πλαστές πινακίδες κυκλοφορίες και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Ριζάι συνελήφθη τελικά, σε κατοικία στο Άνω Σούλι Γραμματικού την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου του 2009.

Ο Παλαιοκώστας «θυμωμένος» με τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας στο μπλόκο του Αλεποχωρίου θα στείλει μια επιστολή στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στην οποία – εκτός των άλλων – θα καταγγέλει τις μεθόδους της Αστυνομίας

Στις 24 Ιουνίου 2010, ένας δέμα – βόμβα θα φτάσει στο προσωπικό γραφείο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αποδέκτη τον τότε Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Το δέμα θα ανατιναχτεί και θα σκοτώσει τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη, αλλά ο φάκελος- που θα μείνει ανέπαφος – έχει πάνω του, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία – το παλαμικό αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα. Από αυτήν και άλλες σχετικές ενδείξεις, η Αστυνομία και τα ΜΜΕ κάνουν πλέον λόγο για άμεσες διασυνδέσεις και αλληλοβοήθεια Παλαιοκώστα και τρομοκρατών.

Η τελευταία εμφάνιση του Παλαιοκώστα

Το 2011 θα είναι η τελευταία φορά που θα εμφανιστεί – επιβεβαιωμένα – ο Παλαιοκώστας στην Ελλάδα. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2011 θεάται να κυκλοφορεί με ένα αυτοκίνητο μαζί με ένα ακόμα άτομο στην περιοχή της Αράχωβας. Οι αστυνομικοί που είδαν το αυτοκίνητο και το θεώρησαν ύποπτο, το παρακολούθησαν, πήραν τον αριθμό της πινακίδας και ανακάλυψαν πως ήταν κλεμμένο. Άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο, και κατάφεραν να το σταματήσουν στο 7ο χλμ του δρόμου Λιβαδειάς – Αράχωβας.

Ο Παλαιοκώστας βγήκε από το αυτοκίνητο και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών με ένα καλάσνικοφ. Κατάφερε να τους ξεφύγει, ενώ μερικές ώρες αργότερα, εντόπισαν το αυτοκίνητο εγκαταλειμένο από μηχανική βλάβη, στο ύψος της Χαιρώνειας της Βοιωτίας. Η Αστυνομία συνέλεξε πολλά στοιχεία από το αυτοκίνητο, και μάλιστα κατάφερε να εντοπίσει και να ταυτοποιήσει την παρουσία του σε ένα καφέ στον Άγιο Στέφανο Αττικής, νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, μέσα από τις κάμερες ασφαλείας του μαγαζιού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις