Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ρέγκλινγκ: Νέο «καμπανάκι» από τον επικεφαλής του ESM για τις παροχές Τσίπρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Νέο «καμπανάκι» από τον επικεφαλής του ESM για τις παροχές Τσίπρα

Ρέγκλινγκ: Την ενόχληση των θεσμών για την μονομερή ακύρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM

Ρέγκλινγκ: Ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την ανησυχία των ευρωπαϊκών θεσμών για την προεκλογική ακύρωση των δεσμεύσεων που είχε υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των διοικητών του ESM, και ερωτηθείς πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις παροχές Τσίπρα, ο κ. Ρέγκλινκ τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλο ρίσκο ακόμα και να μην πιάσει τους στόχους της η Ελλάδα». Ειδικότερα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε την «ανησυχία» του ότι τα εν λόγω μέτρα «θέτουν σε κίνδυνο» την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019, όπως «επιβεβαίωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της».

Ωστόσο ο επικεφαλής του ESM επισήμανε ότι «λαμβάνει υπόψη» τη θέση της κυβέρνησης ότι ο στόχος θα επιτευχθεί παρά τα μέτρα αυτά, σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο μισό του έτους» και ότι «πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις». Ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε ειδική αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα που λήφθηκαν όπως η 13η σύνταξη, οι κοινωνικές παροχές, η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου (που θεωρείται όπως είπε «αναπτυξιακό μέτρο») καθώς και η αλλαγή στο νόμο της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP), για την οποία είπε πως αποτελεί «ξεκάθαρη παράβαση της συμφωνίας». Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι όποιες αλλαγές δεν έγιναν μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς, όπως είχε συμφωνηθεί. «Θα επιστρέψουμε σε όλα αυτά με την καινούργια κυβέρνηση και θα εργαστούμε με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

 

Η νέα έκθεση του ESM για την Ελλάδα: Iσχύουν οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα

Προειδοποιήσεις απευθύνει ο ESM για την ελληνική οικονομία σε πολυσέλιδη έκθεσή του, με την οποία ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη διάρκεια του Προγράμματος, μεταξύ των οποίων τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, ειδικά όσων σχετίζονται με τις δημόσιες και οικονομικές πολιτικές.

Ταυτόχρονα προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου ορίου σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές πρέπει να διασφαλιστούν και όχι να αντιστραφούν. Υπενθυμίζεται φυσικά ότι η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής ψήφισε διάταξη για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις