ΚΥΣΕΑ: υρεία δημοσιότητα λαμβάνει στον τουρκικό τύπο η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι τα λόγια του Ερντογάν φόβισαν και ενεργοποίησαν στην Αθήνα.
ΚΥΣΕΑ: Στο τεταμένο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, χθες στην Αθήνα, εστιάζουν σήμερα τα ΜΜΕ της Τουρκίας. Στον τουρκικό Τύπο φιλοξενούνται εκτενή δημοσιεύματα τόσο για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τη στάση της Ελλάδας, των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με το κυπριακό SigmaLive, τα ΜΜΕ της Τουρκίας χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, ως «σκανδαλώδεις απειλές», το αίτημα της Ελλάδας και Κύπρου προς την ΕΕ ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, λόγω της προκλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσει στην ανατολική Μεσόγειο.
Το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ «θα έχει συνέπειες”. «Τα λόγια του Ερντογάν φόβισαν την Αθήνα». Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».
Κατά την ίδια πηγή, τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας επισημαίνουν ότι η αντίδραση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο οποίος επιτέθηκε ακόμα και στον Εμανουέλ Μακρόν- φόβισαν και κινητοποίησαν την Αθήνα. Παράλληλα, κάνουν λόγο για«απειλές-σκάνδαλο» από την Ελλάδα προκειμένου να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των δραστηριοτήτων της τελευταίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Μερικά ενδεικτικά πρωτοσέλιδα και τίτλοι τουρκικών ΜΜΕ:
NTV: Ο Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία
Χουριέτ: Αίτημα – σκάνδαλο -Αντίδραση μέσω ΕΕ από Ελλάδα κατά Τουρκίας
Γενί Ακίτ: Τα λόγια του Ερντογάν φόβισαν την Αθήνα
Haber7: Μετά τα λόγια του Ερντογάν κινητοποιήθηκε η Αθήνα
Χουριέτ (ανταπόκριση από την Ελλάδα): Ανησυχία για «Πορθητή» στην Αθήνα
ΚΥΣΕΑ: Τι είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ΚΥΣΕΑ είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την επιλογή των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και για την επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ είναι ο Πρωθυπουργός.
Στον τομέα της εθνικής άμυνας, είχαν λειτουργήσει και παλαιότερα διάφορα παρόμοια σχήματα όπως το ΑΣΕΑ (Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας) στις μέρες του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το 1981 εισήγαγε ένα νέο, περισσότερο προσωπικό και «προεδρικό» τρόπο λήψης αποφάσεων. Η δημιουργία του ΚΥΣΕΑ ως ανώτατης αρχής για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής από τον Α. Παπανδρέου ήταν παρόμοια με τη δημιουργία του ΑΣΟΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) για οικονομικά θέματα.
Η σύνθεση του ΚΥΣΕΑ μεταβάλλεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προτιμούσε ένα σχετικά «κλειστό» ΚΥΣΕΑ στο οποίο συμμετείχαν λίγοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά οι διάδοχοί του αύξησαν τον αριθμό των μελών του.
Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές τα τελευταία χρόνια έχουν προτείνει τη μετατροπή του ΚΥΣΕΑ σε συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, όπως αυτό των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχει εκφραστεί και η άποψη διατήρησης του ΚΥΣΕΑ όπως είναι, καθώς υπάρχει ο φόβος ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας να μετατραπεί σε χώρο «βολέματος» αποστράτων αξιωματικών και συνταξιούχων διπλωματών προσκείμενων στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας μετέχουν ως: Πρόεδρος ο Πρωθυπουργός και ως μέλη: ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.