Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βάσεις 2019 ΕΠΑΛ – ΓΕΛ: Πού αναμένονται πτώσεις, οι πρώτες “στέρεες εκτιμήσεις”
ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ

Βάσεις 2019 ΕΠΑΛ – ΓΕΛ: Πού αναμένονται πτώσεις, οι πρώτες “στέρεες εκτιμήσεις”

Βάσεις 2019 ΕΠΑΛ - ΓΕΛ: Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κυμανθούν οι βάσεις ανά πεδίο για τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις 2019.

Βάσεις 2019 ΕΠΑΛ – ΓΕΛ: Τις πρώτες «στέρεες» εκτιμήσεις για τα ύψη στα οποία θα κινηθούν οι Βάσεις 2019 για τις πανελλήνιες 2019 που ολοκληρώνονται αύριο, έκανε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Με την κανονική διάρκεια των Πανελλαδικών να ολοκληρώνεται αύριο με μαθήματα ειδικότητας για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εικόνα των Βάσεων 2019, όπως δείχνουν να διαμορφώνονται με τα τελευταία στοιχεία. Ο κ. Βαφειαδάκης χαρακτήρισε τις φετινές εξετάσεις ως μια «ιδιαίτερη χρονιά» για τις πανελλαδικές, με ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε δυο από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία, τονίζοντας ότι «είχαμε δυσκολίες σε αρκετά μαθήματα, ιδιαίτερα στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης». Όπως εξήγησε «η Φυσική και η Χημεία έκλεψαν την παράσταση. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χημεία είχαμε τα δυσκολότερα θέματα όλων των εποχών, σίγουρα των τελευταίων 10 με 15 ετών».

Για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εξέφρασε την άποψη ότι «τα θέματα ήταν τα πιο εύκολα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφού δεν είχαμε μεγάλες διαφορές από τα περυσινά θέματα. Είχαμε καλά Λατινικά, σχετικά καλή Ιστορία, απαιτητική μεν, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, σε ό,τι αφορά τα θέματα, ενώ τα Αρχαία δεν δημιούργησαν επίσης κάποιο ιδιαίτερο θέμα». Ο Γιάννης Βαφειαδάκης σημείωσε ότι σε αυτό το πεδίο οι Βάσεις 2019 «ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πεδίο, αυτό των θετικών επιστημών, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στη Φυσική και, κυρίως, στη Χημεία, προέβλεψε σημαντική πτώση στις Βάσεις 2019. «Εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Βάσεις 2019: Επιστήμες Υγείας και Οικονομικό πεδίο

Αποκλιμάκωση των βάσεων «βλέπει»ο κ. Βαφειαδάκης και στο πεδίο που περιλαμβάνει τις πολυπόθητες ιατρικές σχολές. «Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με τον μεγαλύτερη συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο» τόνισε και προσέθεσε: «Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές» Στο δε οικονομικό πεδίο και σε ό,τι αφορά τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι φέτος, ο κ.Βαφειδάκης εξήγησε πως στα Μαθηματικά τα θέματα «ήταν χειρότερα από το περασμένο έτος», ενώ περιέγραψε πως «στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν επίσης ελαφρώς χειρότερα τα θέματα σε σχέση με πέρυσι».

Σχετικά με την Ανάπτυξη Εφαρμογών ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ σημείωσε ότι τα θέματα μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και ευκολότερα από πέρυσι: «Εδώ λοιπόν αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων» είπε.

Βάσεις 2019: Ποιες άλλες παράμετροι θα τις καθορίσουν

Οι αλλαγές που έχουν προκύψει από περασμένο έτος σύμφωνα με τον Γιάννη Βαφειαδάκη έχουν ήδη αποδειχθεί επιδραστικές. «Αυτό το είδαμε και πέρυσι, όταν ο κόσμος υποδέχτηκε πολύ θετικά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με την ανωτατικοποίηση του, ενώ θεωρώ ότι ήταν διπλός ο λόγος που το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ανέβηκε, ο ένας ήταν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να απομακρυνθούν τα παιδιά τους από την Αθήνα για προφανείς λόγους άρα δήλωσαν μια σχολή στην Αθήνα ευελπιστώντας ότι αυτή κάποια στιγμή θα ανεβάσει το επίπεδο των σπουδών της», εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.

Όπως εξήγησε, αυτό είναι κάτι που συνέβη φέτος αφού οκτώ σχολές από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσαν ότι αλλάζουν το πρόγραμμα σπουδών τους και αυτό γίνεται πενταετές, «άρα δικαιώνουν και τις προσδοκίες των ανθρώπων που την επέλεξαν πέρυσι».

«Σημαντικό ταυτόχρονα είναι πως φέτος έχουμε άλλα είκοσι τμήματα μηχανικών τα οποία έχουν “ανωτατικοποιηθεί” χωρίς ακόμη να έχουν αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών τους και εδώ έγκειται να προβλέψουμε ποια από αυτά τα τμήματα θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών και ποια όχι. Εκτίμηση μου είναι πως δεν θα προχωρήσουν όλα από αυτά σε κάτι τέτοια και άρα δεν θα αποκτήσουν όλα τα παιδιά τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών πενταετούς φοίτησης, πρέπει σε αυτή την περίπτωση λοιπόν να μαντέψει κανείς ποια τμήματα θα έχουν προοπτική» προσθέτει ο κ. Βαφειαδάκης. «Εκτιμώ ότι αυτά που θα βρίσκονται μέσα στη Θεσσαλονίκη θα έχουν καλύτερες πιθανότητες από αυτά που θα είναι στην περιφέρεια και εκεί θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή το μηχανογραφικό» αναφέρει.

Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εξέφρασε τέλος την εκτίμηση πως «οι στρατιωτικές σχολές, όπως και αστυνομικές ακαδημίες, οι πυροσβεστικές σχολές θα τραβήξουν την προσοχή πολλών παιδιών ειδικά από την Περιφέρεια», αφού -όπως εξήγησε- «ένα παιδί από την Αθήνα ή και τη Θεσσαλονίκη έχει πολλές επιλογές στο μηχανογραφικό του- ενώ ένα παιδί από μια πόλη ή χωριό της Περιφέρειας πρέπει υποχρεωτικά να σπουδάσει εκτός του σπιτιού του». Έτσι, επισήμανε καταλήγοντας και έτσι οι παραπάνω επιλογές, π.χ., μιας Στρατιωτικής Ακαδημίας είναι καθοριστικές, «όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και έτσι μια τέτοια επιλογή είναι μονόδρομος».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις