Φοιτητής - Κοζάνη: Σκονάκια, αντιγραφές και άλλα πολλά έχουμε δει κατά καιρούς να επιστρατεύονται ως λύση για ένα... 5 στο γραπτό των φοιτητών.
Φοιτητής – Κοζάνη: Μπορεί αυτό που απασχολεί τα μέσα εδώ και καιρό να είναι οι Πανελλήνιες, όμως υπάρχουν και οι φοιτητές που αγωνιούν για τις επιδόσεις τους, καθώς είναι περίοδος εξεταστικής. Κι όπως κάθε τέτοια περίοδο, οι φοιτητές κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να περάσουν το μάθημα το οποίο χρωστάνε. Σκονάκια, αντιγραφές και άλλα πολλά. Ωστόσο, ένας φοιτητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Κοζάνη δεν ήθελε να καταφύγει σε τέτοια μέσα και έτσι ζήτηση βοήθεια από τα Θεία. Μπορεί από τη μια να πήγε αδιάβαστος στην εξέταση, αλλά λευκή κόλλα δεν παρέδωσε σε καμία περίπτωση αφού έγραψε το «Πάτερ ημών» ξαφνιάζοντας τον καθηγητή που διόρθωσε το γραπτό. Η φωτογραφία που δημοσιεύουν τα foititikanea.gr μιλά από μόνη της.
Εξεταστική: Τα δικαιώματα των φοιτητών, για να γνωρίζεις
Το Neopolis.gr παρουσιάζει τα μικρά νομοθετικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν οι φοιτητές.
Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που κόβονται 3 ή και περισσότερες φορές σε ένα μάθημα. Ο νόμος λοιπόν ορίζει ότι αυτοί οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να εξεταστούν απο μία επιτροπή καθηγητών με το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο, χωρίς βέβαια την παρουσία του διδάσκοντος του μαθήματος. Αν και σε αυτήν την εξέταση δεν καταφέρουν να περάσουν επιτυχώς το μάθημα, ο νόμος τους δίνει και πάλι την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους ορίζοντας έναν νέο αριθμό επαναλήψεων της επανεξέτασης με βάση τον εσωτερικό κανονισμό!
Υποχρεώσεις των καθηγητών αναφορικά με τις σημειώσεις και το επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό
Οι καθηγητές όσο παράξενο και αν ακούγεται αφού δεν το συναντάμε και συχνά, έχουν 2 βασικές υποχρεώσεις σχετικά με την παράδοση του μαθήματος. Υποχρεούνται πρώτον να αναρτούν την παράδοση στο e class του τμήματος μαζί με επιπλέον σημειώσεις και έπειτα να παρουσιάζουν στους φοιτητές στην έναρξη του μαθήματος το διάγραμμα των παραδόσεων καθώς και τη βιβλιογραφία που θα χρησιμοποιηθεί!
Ημέρες και μήνες διακοπών για τους φοιτητές
Οι διακοπές των φοιτητών είναι παρόμοιες με αυτές των μαθητών. Συγκεκριμένα, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται μήνες θερινών διακοπών όπως και οι διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Ημέρα Αγίου Πνεύματος
Οι εργαζόμενοι φοιτητές με βάση τον νόμο δικαιούνται από τους χώρους εργασίας τους κάποια άδεια έστω και ολιγοήμερη για τη περίοδο των εξετάσεων. Ωστόσο οι εν λόγω φοιτητές έχουν και κάποιες ελαφρύνσεις από τη σχολή σε θέματα εργαστηρίων ή άλλων υποχρεωτικών παραδόσεων.
Τα δικαιώματα των δυσλεκτικών φοιτητών
Οι δυσλεκτικοί μαθητές και κατ’επέκταση φοιτητές πέρασαν προφορικές πανελλαδικές εξετάσεις με σκοπό να καταφέρουν να εισέλθουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή πορεία. Το δικαίωμα τους αυτό λοιπόν δεν το χάνουν με την εισαγωγή τους σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα, απλά οι προφορικές τους εξετάσεις αλλάζουν με βάση τον εσωτερικό κανονισμό του ΑΕΙ ή του ΤΕΙ στο οποίο φοιτούν.
Νομοθεσία για τις πιστωτικές μονάδες
Οι πιστωτικές μονάδες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των φοιτητών. Συγκεκριμένα, πιστωτικές μονάδες δίνονται απο όλα τα μαθήματα αναλόγως με το φόρτο εργασίας που απαιτεί κάθε μάθημα. Αναλυτικά, ο φόρτος εργασίας περιλαμβάνει το χρόνο παραδόσεων, πρακτικής, σεμιναρίων καθώς και την αναγκαία βιβλιογραφία. Ο νόμος λοιπόν ορίζει για τους φοιτητές των ΑΕΙ πως θα λαμβάνουν 30 πιστωτικές μονάδες για κάθε επιτυχές εξάμηνο και 60 για κάθε επιτυχές έτος. Τις ίδιες πιστωτικές μονάδες θα λαμβάνουν και οι φοιτητές των ΤΕΙ με την διαφορά ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα μαθήματα σε ιδρύματα του εξωτερικού! δικαιώματα φοιτητών.