Πικραμμένος ΝΔ: Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε το πρόσωπο που θα βρίσκεται στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθώς και στην τελευταία-τιμητική θέση. «Ο επικεφαλής στο Επικρατείας θα είναι ο Παναγιώτης Πικράμενος. Ένας άνθρωπος ο οποίος με το κύρος του έχει να προσθέσει πολλά στη βουλή και η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο συμβολίζει πολλά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και το όνομα του ανθρώπου που θα τοποθετηθεί στην τελευταία, τιμητική θέση στο Επικρατείας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ηθοποιός «εξαιρετικά πολιτικοποιημένος που με τη συμμετοχή του συμβολίζει αυτή την ευρεία διεύρυνση και την ανάγκη της ΝΔ να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων», όπως είπε. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είχε συγκλονίσει με την ομιλία του, στη συζήτηση για προανακριτική για την υπόθεση Novartis. «Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης», είχε πει τότε κ. Πικραμμένος και σχεδόν δακρυσμένος συνέχισε: «Στο πρόσωπό μου δεν κατηγορείται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των ολίγων ημερών, αλλά και ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα».
Παναγιώτης Πικραμμένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος διετέλεσε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Όθωνα Πικραμμένου, ιδιοκτήτη της «Εταιρίας Ελληνικού και Ξένου Τύπου», με καταγωγή από την Πάτρα. Από την πλευρά του πατέρα του παππούς του είναι ο Τάκης Πικραμμένος, ιδρυτής της εταιρείας, ενώ από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την οικογένεια Χαιρέτη.[1] Αποφοίτησε το 1963 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε νομική στη Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παντεόν-Ασσάς.
Ακολούθησε καριέρα δικαστικού διορισθείς στις 5 Ιουνίου 1976 εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το 1978 προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο, το 1993 σε σύμβουλο και το 2007 σε αντιπρόεδρο, υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ. Το 2010 επελέγη[2] για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του 2012, οπότε και έλαβε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος. Στις 19 Ιουνίου του 2019 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του στις επικείμενες εθνικές εκλογές, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ορίστηκε πρώτος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Δικαστικός
Την περίοδο 2005 – 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές ενώ την περίοδο 1992 – 1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Ως δικαστικός έχει εκδώσει σημαντικές αποφάσεις. Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη, ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου (2003), στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και στην υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ, απαγορεύοντας την κατασκευή του.
Υπηρεσιακός πρωθυπουργός
Στις 16 Μαΐου 2012, έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός, ενώ τα υπόλοιπα δεκαέξι μέλη της κυβέρνησής του ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17 Μαΐου 2012. Στις 9 Ιουνίου 2012, δήλωσε με επιστολή του ότι παραιτήθηκε από τη λήψη των μηνιαίων αποδοχών του ως Πρωθυπουργός για τη διάρκεια της θητείας του.
Πικραμμένος: «Με χτυπούν γιατί είμαι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη»
Ωστόσο, στην πορεία κάποιοι ενέπλεξαν το όνομά του στην υπόθεση Novartis και περιέλαβαν στην δικογραφία που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο ίδιος είχε μιλήσει για «φαρσοκωμωδία με κακό συγγραφέα» και είχε αρνηθεί ότι γνώριζε το οτιδήποτε. «Πολιτικοί οι λόγοι που με μπλέκουν στην υπόθεση Novartis», δήλωνε μάλιστα και εκτιμούσε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί να με χτυπήσουν, ίσως γιατί υπήρξα και είμαι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, είχα δουλέψει με τον πρόεδρο, ίσως γιατί ενοχλούν αυτά που λέω… Διά της ατόπου απαγωγής καταλήγω στην πολιτική διάσταση του θέματος, γιατί τι άλλο μπορεί να είναι;», είχε πει μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όταν ο Πικραμμένος δάκρυσε στη Βουλή
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είχε συγκλονίσει με την ομιλία του, στη συζήτηση για προανακριτική για την υπόθεση Novartis. «Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης», είχε πει τότε κ. Πικραμμένος και σχεδόν δακρυσμένος συνέχισε: «Στο πρόσωπό μου δεν κατηγορείται ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός των ολίγων ημερών, αλλά και ο τότε πρόεδρος του ΣτΕ. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός δωροδοκήθηκα».