Βαρουφάκης - Λαφαζάνης: Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για την δημιουργία του κόμματός του, τις προσδοκίες του στις προσεχείς εκλογές καθώς για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Βαρουφάκης – Λαφαζάνης: Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης αφού μίλησε και για την ανάγκη που, όπως είπε, επέβαλε τη δημιουργία του κόμματος, τον ελάχιστο κοινό ιδεολογικό παρονομαστή που απαιτεί από τα στελέχη που το πλαισιώνουν και τους στόχους που θέτει αναφέρθηκε και στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο «Ποντίκι» μίλησε για τον Τσίπρα, τον Φλαμπουράρη, τον «υπάλληλο των δανειστών Χουλιαράκη», τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ενώ αναφέρθηκε και στην «περιβόητη» υπόθεση του νομισματοκοπείου και για το πώς, όπως λέει, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε μια άλλη πορεία που οδήγησε σε συμβιβασμό πίσω από την πλάτη του.
Ως εμνευστή της ιδέας του Νομισματοκοπείου έδειξε τον Αλέκο Φλαμπουράρη και όχι τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λέγοντας συγκεκριμένα πως «η ιδέα του Φλαμπουράρη για τον Τσίπρα ήταν. Δεν ήταν του Παναγιώτη. Η ιδέα του Φλαμπουράρη για τον Τσίπρα ήταν. Δεν ήταν του Παναγιώτη. Ο Παναγιώτης μετά είναι αυτό που είχε πει ο Φον Νόιμαν για τον Οπενχάιμερ. Ο Φον Νόιμαν ήταν πολύ σκληροπυρηνικός σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα. Ο Οπενχάιμερ, που είχε ανακαλύψει την ατομική βόμβα, κάποια στιγμή είχε τύψεις. Και λέει ο Φον Νόιμαν για τον Οπενχάιμερ ότι παραδέχεται την αμαρτία για να αγκαλιάσει τη δόξα. Αυτό έκανε κι ο Λαφαζάνης. Δεν ήταν δική του ιδέα, μετά τον κατηγόρησαν, γι’ αυτό και είπε «ναι, εγώ το έκανα». Δεν το έκανε αυτός, τις ανοησίες τις έλεγε ο Φλαμπουράρης, γιατί έχω καταγράψει ακριβώς πώς είχε γίνει η ιστορία.».
Για την «εσωκομματική αντιπολίτευση της εποχής» που ασκούσαν, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε: «Εγώ τους σεβάστηκα απολύτως. Ήμουν αυτός ο οποίος πήγε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και κάθισα ώρες και τους μιλούσα. Εκείνοι ήταν πολύ επιθετικοί, εγώ ήμουν συντροφικός απέναντί τους. Σε προσωπικό επίπεδο νομίζω οι περισσότεροι είδαν τα πράγματα από τη δική μου τη μεριά. Διαφωνούσαν. Αυτό. Ποτέ δεν ήρθα σε σύγκρουση μαζί τους παρότι διαφωνούσα με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Δεν με ενδιαφέρει αν είναι νόμιμη ή δεν είναι. Αν δεν έχεις να πληρώσεις, δεν πληρώνεις. Κάθισε τώρα να δεις, κάνε λογιστικό έλεγχο κι αν είναι επονείδιστο ή αν είναι επαχθές το χρέος…
Δεν με ενδιαφέρει, βαριέμαι. Και μου λένε «εσύ δέχθηκες» τη «νομιμότητα» του χρέους. Μα είναι η γνώμη μου; Και η General Motors το δέχτηκε…».«Μπορούμε να προχωρήσουμε, παιδιά; Υπάρχει δικαστήριο για να πας να πεις το δίκιο σου ότι το χρέος δεν ήταν νόμιμο; Σε ποιο δικαστήριο, έλεγα στη Ζωή, θα πας; Αλλά το έλεγα φιλικά. Πήγα στην ΕΛΕ και κατέθεσα με την ψυχή μου για να το σεβαστώ όλο αυτό.
Και μάλιστα με τη Ζωή είχαμε πάρα πολύ καλή σχέση στο τέλος. Ο Παναγιώτης ήταν πάντα αρνητικός απέναντί μου, εγώ ήμουν πάντα συντροφικός μαζί του. Και μάλιστα στο βιβλίο μου, που θα το διαβάσεις, θα δεις ότι δεν αναφέρομαι πουθενά αρνητικά γι’ αυτόν. Αυτός με βρίζει καθημερινά, ποτέ δεν έχω αναφερθεί αρνητικά. Και μάλιστα τον έχω «αθωώσει» ουσιαστικά και για το νομισματοκοπείο» πρόσθεσε.
«Ο Χουλιαράκης ήταν υπάλληλος της τρόικας. Μου το είπε ο ίδιος. Στο βιβλίο μου κάνω συγκεκριμένες αναφορές για όλα αυτά και σημειώνω ότι δεν τόλμησε κανένας να μου κάνει μήνυση. Γιατί δεν μου κάνουν μήνυση αν δεν είπα- όπως λένε- την αλήθεια;
Γι’ αυτό που με ρώτησες: Είναι η φάση που έχω στείλει τον Χουλιαράκη την 20ή Φεβρουαρίου, τον έχω αφήσει στις Βρυξέλλες για να διερευνήσει ποια ήταν τα όρια της τρόικας στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εγώ έγραψα για να τους το προτείνω. Για να έχω μια ιδέα, για να μην γράφω πράγματα μόνος μου έτσι. Για να μην κάνω περισσότερες υποχωρήσεις απ’ ό,τι χρειαζόταν ή λιγότερες από αυτές που έπρεπε. Και έρχεται και μου λέει ότι του είπαν αυτό και του είπαν εκείνο…».