Τουρκία – Κυπριακή ΑΟΖ: Το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή». Παρά το γεγονός πως η ΕΕ προανήγγειλε ακόμα και στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξαιτίας των συνεχιζόμενων, παράνομων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα τραβάει το σκοινί.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος έως και 12.200 μέτρων, με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τ.μ. Το «Γιαβούζ» ολοκληρώθηκε το 2011 και έχει χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Κένυα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Το πλοίο φέρεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να ολοκληρώνει την γεώτρηση σε διάστημα τριών μηνών. Μιλώντας την Πέμπτη, κατά την τελετή απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε ότι το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας στην Κύπρο, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις», που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.
Ακάρ: Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
«Θα βάλουμε τέλος στα τετελεσμένα που προσπαθούν να δημιουργηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο επίσκεψής του στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και γύρω από αυτήν συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας μέρα-νύχτα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και του δικαίου της χώρας, του έθνους μας και των πολιτών της ΤΔΒΚ, των αδελφών μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι!».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι σέβονται το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς σχέσεις και ότι θέλουν ειρήνη, σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονίας για κάθε πλευρά, ωστόσο πρόσθεσε ότι έχουν ενημερώσει παράλληλα την άλλη πλευρά ότι δεν θα επιτρέψουν τη «δημιουργία τετελεσμένων». «Θέλουμε αυτό να γίνει αντιληπτό. Εάν δεν γίνει αντιληπτό και προσπαθήσουν με τετελεσμένα να προσβάλουν τα δικαιώματα της χώρας μας, του έθνους μας και των Τ/Κ δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και θα βάλουμε σε κάθε περίπτωση τέλος σε αυτά τα τετελεσμένα», τόνισε.
Ο Ακάρ υπενθύμισε ότι «δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας καμιά απόφαση και καμιά λύση που δεν συμμετέχει η Τουρκική Δημοκρατία και οι αδελφοί μας οι Τ/Κ». Αναφορικά με τους S-400, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απέρριψε τη σύνδεσή τους με την παραλαβή των μαχητικών F-35, ενώ διαβεβαίωσε ότι «παίρνοντας το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, δεν απομακρυνόμαστε από το ΝΑΤΟ».