Ρομά – απάτη: Αγόραζαν- τρόπος του λέγειν, αφού επρόκειτο περί απάτης- από αυτοκίνητα μέχρι αρνιά, από… drones μέχρι τόνους πιπέρι (!), από οικοδομικά υλικά μέχρι όλων των ειδών τα τρόφιμα, από φορτηγά μέχρι ιδιωτικής χρήσης οχήματα και πλήρωναν-τρόπος του λέγειν- με πλαστά τραπεζικά παραστατικά.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Έπαιρναν το εμπόρευμα σαν κύριοι μέσω γυναικών ή ανήλικων, και όταν ο πωλητής καταλάβαινε ότι τα παραστατικά που του είχαν στείλει ήταν για τα σκουπίδια, ήταν αργά αφού είχε παραδώσει την πραμάτεια του, σε ανήλικους η γυναίκες που δεν γνώριζαν καν τα στοιχεία των εγκεφάλων. Ο μόνος δρόμος που απέμενε ήταν η καταγγελία στην Αστυνομία.
Και είναι ουκ ολίγες οι καταγγελίες των θυμάτων που τραβάνε τα μαλλιά τους, αφού έχασαν εμπορεύματα η αξία των οποίων προσεγγίζει το 1,2 εκατομμύριο ευρώ! Πίσω από αυτές τις απάτες, όπως αποκάλυψε η Ασφάλεια Αττικής βρίσκονταν τρεις συμμορίες που αποτελούνταν από Ρομά στην πλειοψηφία τους και συνεργάζονταν μεταξύ τους σε επίπεδο ηγετικών στελεχών. Εκμεταλλεύονταν κάτι γνωστό και απλό για όσους κινούνται στο χώρο του εμπορίου και των τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης
Προκειμένου να πετύχουν την παραπλάνηση, τα ηγετικά μέλη των ομάδων της απάτης σε βάρος των επαγγελματιών, κατάρτιζαν πλαστό αποδεικτικό κατάθεσης χρηματικού ποσού τραπεζικού λογαριασμού πάντα διαφορετικής τράπεζας από αυτή που υποδείκνυε το θύμα.
Μέσω του e-banking
Η κατάρτιση γινόταν μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας (e-banking ). Στη συνέχεια, τους απέστελλαν με e-mail το αποδεικτικό. Εδώ ήταν και το μυστικό τους.
Το ποσό πιστώνεται δύο μέρες μετά
“Κατόπιν αυτού”, ανακοίνωσε η Αστυνομία, “και εκμεταλλευόμενοι την υπάρχουσα διαδικασίας VALEUR του τραπεζικού συστήματος, κατά την οποία το ποσό πιστώνεται σε χρονική διάρκεια περίπου δύο ημερών και όχι άμεσα, παραλάμβαναν το συμφωνηθέν εμπόρευμα, πριν ο πωλητής αντιληφθεί την απάτη”.
Σε Ασπρόπυργο και Νέο Κίο οι βάσεις των οργανώσεων
Τα τρία κυκλώματα, δρούσαν αυτόνομα, αλλά αλληλοϋποστηρίζονταν και συνεργάζονταν και αποτελούνταν από άτομα, που έχουν απασχολήσει πολλές φορές Αστυνομία και Δικαιοσύνη, για ανάλογες πράξεις, με ορμητήριο τους καταυλισμούς σε Νεόκτιστα Ασπροπύργου και Νέα Κίο Αργολίδας, δρώντας σε όλη την χώρα. Μεταξύ τους χρησιμοποιούσαν παρατσούκλια στις συνομιλίες τους, όπως ο «θείος», το «ανίψι», ο «Μπίλης», ο «Μπαλαμπάνης» και πολλά άλλα.
Εξιχνιάστηκαν 255 παράνομες πράξεις
Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχουν συνολικά εξιχνιαστεί 255 παράνομες πράξεις, που αφορούν κυρίως απάτες και εκβιάσεις, πλαστογραφίες και κλοπές. Ειδικότερα 78 από αυτές αφορούν την πρώτη εγκληματική οργάνωση, 15 τη δεύτερη και 92 την τρίτη. Συνελήφθησαν συνολικά 14 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων. Ταυτοποιήθηκαν επιπλέον και αναζητούνται, 18 μέλη, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων, συνεχίζεται.
Μέσω διαδικτύου ή εφημερίδων εντόπιζαν τα θύματα
Ως προς τον τρόπο δράσης,όπως εξήγησαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, τα αρχηγικά μέλη, αρχικά, εντόπιζαν μέσω διαδικτύου και κάποιες φορές μέσω έντυπου τύπου, τα υποψήφια θύματά τους, πωλητές εμπορευμάτων, προϊόντων, οχημάτων και άλλων αντικειμένων.
“Έκλειναν συμφωνία”
Στη συνέχεια, άλλα μέλη προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα τους τηλεφωνικά και προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, κατόρθωναν “να κλείσουν συμφωνία” για την αγοραπωλησία Τα παραπάνω παράνομα αποκτηθέντα εμπορεύματα στη συνέχεια τα εκποιούσαν σε ενδιαφερόμενο αγοραστή, σε τιμή πολύ μικρότερη της πραγματικής , έχοντας ως σκοπό την άμεση αποκόμιση χρηματικού ποσού. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν εντοπίσει υποκαταστήματα της “Western Union” στην επαρχία τα οποία γειτνίαζαν με φαρμακεία.
Το κόλπο με τον… φαρμακοποιό
Αφού πληροφορούνταν πως λέγονταν οι υπάλληλοι και ο γείτονας φαρμακοποιός, θεωρώντας σίγουρο ότι στην γειτονιά ο ένας γνώριζε τον άλλον, προσποιούνταν π.χ. τον φαρμακοποιό που δήθεν ήταν στο νοσοκομείο και χρειαζόταν δήθεν άμεσα 1.000 ευρώ. Καλούσαν τον υπάλληλο στο ανταλλακτήριο και εκείνος από την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του γείτονα φαρμακοποιού, τον δάνειζε διατραπεζικά.
Οι δράστες είχαν πετάξει
Μέχρι να καταλάβουν υπάλληλοι και φαρμακοποιός τι είχε συμβεί, όταν συναντιούνταν και ο φαρμακοποιός δεν ήταν στο νοσοκομείο(!), οι απατεώνες είχαν «πετάξει» με τα χρήματα.