Συνταξιούχοι: Τρεις «παγίδες» υπερφορολόγησης κρύβουν οι φορολογικές δηλώσεις για τους συνταξιούχους. Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν να προκαλέσουν σημαντική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Το ίδιο και τα αναδρομικά προηγούμενων ετών που πρέπει να δηλωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις. Ακόμη τα εισοδήματα από παράλληλη απασχόληση που φορολογούνται με ενιαία κλίμακα. Όλα αυτά επιβαρύνουν τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες συνταξιούχοι.
Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2018 ήταν άνω των 65 ετών δικαιούνται μειώσεων κατά 30%. Αυτό ισχύει στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες στις οποίες διαμένουν. Το ίδιο για τα ΙΧ αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν, τις βάρκες ή τα σκάφη αναψυχής κ.λπ.
Τεκμήρια διαβίωσης
Τα τεκμήρια διαβίωσης μπορούν να μειωθούν κατά 30%. Κάθε συνταξιούχος ηλικίας άνω των 65 ετών πρέπει κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου Ε1 να εντοπίσει στον πίνακα 2. Αυτός βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του εντύπου, όπου θα βρει τους κωδικούς 013-014.
Αν ο ίδιος ο υπόχρεος είναι συνταξιούχος άνω των 65 ετών θα πρέπει: Να εντοπίσει τον κωδικό 013. Να απαντήσει καταφατικά στη σχετική ερώτηση. Δηλαδή να συμπληρώσει το κενό κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από τη λέξη «ΝΑΙ».
Αν η σύζυγός του είναι συνταξιούχος άνω των 65 ετών, το ίδιο δίπλα από τον κωδικό 014.
Αν δεν συμπληρωθούν οι παραπάνω κωδικοί, τότε:
Σε περίπτωση που το δηλούμενο εισόδημα του συνταξιούχου είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού: (Αυτό προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης). Ο φόρος εισοδήματος θα υπολογιστεί επί τεκμαρτού εισοδήματος στο οποίο δεν θα έχει επέλθει μείωση κατά 30%. Δηλαδή, ο φόρος θα υπολογιστεί επί τεκμαρτού εισοδήματος υψηλότερου κατά 42,8% από αυτό το οποίο θα έπρεπε κανονικά να ληφθεί υπόψη. Ως εκ τούτου θα προκύψει υπέρμετρα αυξημένος φόρος εισοδήματος. Π.χ. δηλούμενο εισόδημα 8.000 ευρώ και το τεκμαρτό 15.000 ευρώ: Σε περίπτωση μη μείωσης του τεκμαρτού κατά 30%, ο φόρος που είναι στα 1.400 ευρώ.