Δήλος: Η κλιματική αλλαγή απειλεί το «ιερό» νησί

PLUS

Δήλος: Η κλιματική αλλαγή απειλεί το «ιερό» νησί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Δήλος: Θαλάσσια και αιολική διάβρωση φθείρουν τις αρχαιότητες

24.06.2019 | 10:21

Δήλος: Είναι περίεργο πως οι Κυκλάδες πάντα έπαιζαν με κάποιο τρόπο ρόλο στη θρησκευτική ζωή του τόπου. Σήμερα είναι η Τήνος και η Παναγία. Στην αρχαιότητα, όμως, ιερό νησί ήταν η Δήλος, το νησί του Απόλλωνα. Η Δήλος δέχεται από το 1873 τη φροντίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Είναι ακατοίκητη πια και υποβαθμίζεται συνεχώς. Όχι εξαιτίας της ανθρώπινης απουσίας. Η κλιματική αλλαγή τη φθείρει αργά, αλλά σταθερά.

Θάλασσα, βροχή και αέρας εξαφανίζουν τη Δήλο. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα Α. Φαρνού. Αυτό κατά τη διάρκεια της διήμερης σχετική διεθνούς διάσκεψης για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά στο Ζάππειο.

Δήλος: SOS για τη από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

«Η θαλάσσια και η αιολική διάβρωση αποτελούν τις βασικές αιτίων των ζημιών, που υφίστανται οι αρχαιότητες της Δήλου. Το φαινόμενο έχει ενταθεί ξεκάθαρα την τελευταία 10ετία. Εντοπίζουμε σοβαρές φθορές στην τοιχοποιία (ειδικά στους ευαίσθητους τοίχους από πωρόλιθο), αφανισμό των αρμών και διείσδυση του νερού στα θεμέλια των κτηρίων. Οι βροχές των τελευταίων ετών έχουν ανεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, βλέπουμε το νερό να εισβάλλει καταστροφικό στον αρχαιολογικό χώρο» ,σημείωσε ο κ. Φαρνού.

Όπως εξήγησε ο κ. Φαρνού, οι επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Γαλλικής Σχολής συνεργάζονται σε μια οκταμελή επιτροπή. Αυτή συνεδριάζει δύο ή τρεις φορές τον χρόνο για τις επείγουσες επεμβάσεις στον χώρο και για την επεξεργασία ενός πλάνου διαχείρισής του.

Δήλος: 29 σιδερένιοι επισκέπτες

Θυμίζουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου φιλοξενεί φέτος μια μοναδικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης . Για το διάστημα 2 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2019, 29 ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλεϊ θα «επαναποικίσουν» το νησί. Αυτά στο πλαίσιο της έκθεσης «SIGHT». Η πρώτη φιγούρα καλωσορίζει τους επισκέπτες στο λιμάνι, ωστόσο τις υπόλοιπες πρέπει να τις αναζητήσεις. Είναι 29 στο σύνολο και κατασκευασμένες από σίδερο, για να δηλώσουν το φθαρτό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Exit mobile version