Τουρκία – Ελλάδα: Στη γραμμή που χαράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται, φυσικά, και ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Τουρκία. Χαρακτηριστικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που κάνει λόγο για… δικαιώματα στην περιοχή νότια της Κρήτης όπου θα γίνουν έρευνες από την ExxonMobil. Πριν από μερικές μέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ανακοίνωσε τη συμφωνία της Ελλάδαςμε την αμερικανική ExxonMobil για έρευνες νότια της Κρήτης.
Η ανακοίνωση αυτή δεν ήταν δυνατόν να μην… σχολιαστεί από τον φιλοκυβερνητικό τύπο στην Τουρκία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρό της μέχρι και την Κρήτη. Την επομένη του σκληρού μπρα ντε φερ ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Yeni Safak φιλοκυβερνητική εφημερίδα και μια από τις δυο που διαβάζει κάθε πρωί ο Τούρκος πρόεδρος (όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης), κυκλοφορεί με τίτλο «Διπλή πρόκληση από την Αθήνα».
Τουρκία – Ελλάδα: Οι προκλήσεις της Αθήνας, κατά την Άγκυρα
Η μια «πρόκληση» κατά την τουρκική εφημερίδα είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες απάντησε μέχρι και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν. Η δεύτερη «πρόκληση», σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ExxonMobil. «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης», αναφέρει λέει η εφημερίδα, με τον συντάκτη να… προειδοποιεί πως «σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκικήυφαλοκρηπίδα τότε έρχεται μια νέα κρίση στην περιοχή. Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή».
Σε άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας Turkiye, περιγράφονται τα τέσσερα βήματα που θα κάνει η Τουρκία «για την επιβολή στην Κύπρο». Το ένα είναι η αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ. Το δεύτερο η πρόθεση της Άγκυρας να φτιάξει λιμάνι στα κατεχόμενα, να εγκαταστήσει τους S-400 στη Μερσίνη για να κλείσει τον εναέριο χώρο της Κύπρου και το τελευταίο θα κατασκευάσει ναυπηγείο στην ίδια περιοχή, απέναντι από την Κύπρο.